Categories
OecoGlobus

A kempingezés volt tavaly a turizmus legválságállóbb típusa

😷 A 2020 tavaszi és nyári időszakát jelentősen befolyásolta a koronavírus-járvány. A kialakult helyzet az utazási korlátozások és az utazási szokások megváltozása miatt nagymértékben sújtotta a turizmust. Ugyanakkor a járvány hatásai az idegenforgalom különböző típusait eltérően érintették.

🛏 A turisztikai főszezonban (2020. április és szeptember között) a szálláshelyeken töltött éjszakák száma átlagosan 56%-kal csökkent az Európai Unió országaiban a 2019 azonos időszakához képest. A nemzetközi utazások (-74%) visszaesése nagyobb volt, mint a belföldié (-38%).

🛄 2020 áprilisa és szeptembere között a szállodákban volt a legnagyobb mértékű a zuhanás (-63% a 2019 azonos időszakához képest), amit a bérelt üdülőhelyek követtek (-49%). Az Európai Unió területén a kempingek (-38%) esetében volt a legkisebb a visszaesés a turisztikai szálláshelytípusok közül. A teljes szektorhoz hasonlóan a kempingekben töltött éjszakák számának zuhanása is inkább a nemzetközi (-57%), mint a belföldi turizmus (-26%) esetében történt.

⛺ Összességében mérséklődött a kempingekben töltött éjszakák száma 2020 áprilisa és szeptembere között az EU összes tagállamában. Görögország volt a leginkább érintett (-57%). Emellett Észtország, Litvánia, Horvátország és Spanyolország is több mint 50%-os csökkenést regisztrált. Magyarország a középmezőnyben szerepelt, valamivel 50% alatt maradt a visszaesés. A skála másik végén Csehország, Dánia, Hollandia és Németország áll, ahol csupán 5%-os mérséklődés volt tapasztalható.

🚗 Ha összehasonlítjuk a belföldi turisták által az EU kempingjeiben töltött éjszakák számát, akkor kedvezőbb kép alakul ki a sátrazás népszerűségéről. Az általános negatív trendekkel ellentétben a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma tíz EU-tagállamban növekedett 2020 áprilisa és szeptembere között a megelőző évhez képest. A legnagyobb növekedést Szlovénia regisztrálták (+76%), amelyet Ausztria (+32%) és Belgium (+ 25%) követ.

💾 Az eredeti forrás itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/magara-talalhat-e-a-turizmus-a-koronavirus-jarvany-utan/

#turizmus #szallashely #kemping #satrazas #szabadter #koronavirusjarvany #covid19 #agazatok #gazdasg #EU #europaiunio #Europa #europaigazdasag #Magyarország

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre