Categories
OecoGlobus

🌎 Az elmúlt évek sikerágazatát is elérheti a fordulat – OecoGlobus

💼 Minél jobban beléptünk a digitális korszakba, annál inkább fontosabbá váltak az informatikusok. A korábbi támogató területnek számító IT hirtelen a stratégiai fontosságú, központi területté lépett elő. A digitalizáció folyamatos térnyerésének köszönhetően minden gazdasági területről egyre több technológiai igény érkezik, így nem véletlen, hogy már a koronavírus-járványt megelőzően is jelentős informatikus hiánnyal küzdöttek a világban. A COVID-19 még inkább rádobott egy lapáttal az IT kapacitás iránti keresletre, hiszen a járvány alatt robbanásszerű növekedés következett be. Ugyanakkor a nagyvállalatok most a 2023-as évben a tovább romló makrogazdasági kilátásokra készülnek fel, és sok helyen a költségracionalizációba, és így a munkatársak elbocsátásába kezdtek.

💻 A TrueUp adatai alapján a leépítési hullám már 2022 második felében erősödni kezdett a technológia világában, és végül az egész évben összesen több mint 240 ezer informatikusnak mondtak fel a világon. 2023-ban a megszűnt informatikus állások száma már megközelítette a 90 ezret. A kirúgások közel fele az utolsó negyedévre koncentrálódott. A legnagyobb technológiai óriások 2023 januárjában jelentették be leépítési szándékukat. A legnagyobbak, így az Amazon, Google, illetve a Microsoft rendre 18, 12 és 11 ezer informatikustól váltak meg a leépítési programjuk keretében. A Salesforce csaknem a munkavállalóinak tíz százalékát, hétezer embert bocsát el. Európa sem marad ki ebből a folyamatból, az SAP 2023. január 26-án jelentette be, hogy háromezer munkatársától tervez megválni, igaz ők csak a teljes foglalkoztatotti létszám 2,5 százalékát teszik ki.

🇭🇺 Magyarországon a ManpowerGroup által elkészített előrejelzés alapján a hazai munkáltatók majdnem egyharmada tervezi az év első három hónapjában csökkenteni a foglalkoztatottak számát. Összességében hazánkban a foglalkoztatottság 2022 novemberében kielégítő helyzetben volt, a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak átlagos létszáma elérte a 4 millió 706 ezer fős létszámot, amely 26 ezerrel több mint az egy évvel korábbi érték. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése alapján a magyar cégek 29 százalékánál dolgozik legalább egy IT-s szakember, amely jelentősen magasabb az EU-s 19 százalékos átlaghoz képest. Az ITM közlése alapján míg az információ és kommunikáció ágazatban 2010-ben kevesebb mint 100 ezer fő dolgozott, addig 2021 végére 170 ezer fő feletti létszám alakult ki. A DevQuarterly, IT-munkaerőpiacot elemző cég 2022 novemberében még azt állította, hogy a nemzetközi leépítési hullám a hazai technológiai cégeket még nem érte el. Ennek egyik legfontosabb magyarázata, hogy a magyar IT cégek inkább nagyvállalatoknak szállítanak megoldásokat, amely kevésbé kockázatos működést jelent. A DevQuarterly elemzése alapján hazánkban 1140 cég által összesen több mint 15 ezer álláshirdetés van meghirdetve az informatikusok számára.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecofocus/nyolc-honapos-csucson-a-forint-arfolyama/

Az ábra forrása: https://www.trueup.io/layoffs

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre