Categories
OecoFocus

Újra dübörög a Visegrádi Négyek külkereskedelme

Az elmúlt hetekben tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a májusi külkereskedelmi termékforgalom értékeit. Idén eddig január kivételével végig többletet jelez a termék-külkereskedelmi egyenlegünk, májusban 1,1 milliárd euró volt a szufficit. Ennek kapcsán alábbi összefoglalónkban egy rövid kitekintést is mutatunk a V4 országok eddig elérhető adataira vonatkozóan, valamint részletesebben is megvizsgáljuk a májusi, hazai értékeket.

📈 Idén májusban a hazai export elérte a 4 813 milliárd forintot, ez 12,9 milliárd euró. Az import oldalán 4 410 milliárd forintot, körülbelül 11,8 milliárd euró értéket tett ki a forgalom. Az előző év azonos időszakához képest májusban a kivitel euróban számított értéke 5,2%-kal bővült, míg az importé 5,4%-kal csökkent.

🚗Termékszerkezetünkben  továbbra is az elsődleges exportáruk között a gépek, járművek és szállítóeszközök, feldolgozott termékek és élelmiszerek, italok, dohányáru szerepelnek. Az importban mindezek mellett az energiahordozók foglalnak el számottevő értéket.

⚖️ Külkereskedelmi termékforgalmunk egyenlege májusban 403 milliárd forint többletet mutatott. Ez az érték az elmúlt másfél évhez képest is jelentős javulást jelez, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az áruforgalom lendülete valamelyest veszített korábbi dinamizmusából. A jelenlegi magas szufficit elsősorban az energiaárak csökkenésének tudható be, amely az import mellett, itt is érezteti hatását.

🇵🇱 A magyar adatok mellett érdemes rövid kitekintést tenni a visegrádi országok külkereskedelmére is. A lengyel export a legmagasabb a vizsgált országok esetében, a legutóbb kiadott márciusi értékek szerint 30,8 milliárd USD-ét ért el a kivitel értéke ebben a hónapban. Az előző év márciusához képest azonban visszaesést jelez az export, 2022 márciusában 32,3 milliárd USD volt a lengyel termékexport.

🇵🇱 A termékimport esetében hasonló képet láthatunk, a lengyel érték képviseli itt is a legnagyobb összeget. Az exporthoz hasonlóan itt is csökkenés figyelhető meg az előző év márciusához képest: míg idén 29,8 milliárd USD volt a termékimport Lengyelországba, addig tavaly márciusban 35,6 milliárd USD volt ez az érték. A változás oka az idén februárban bejelentett orosz kőolajimport drasztikus lecsökkentése volt.

📉 Az eddig elérhető adatok alapján valamennyi ország esetében idén áprilisra csökkenés látható a termékexport és import értékekben is.  Ennek okaként feltüntethető a fogyasztás és a kereskedelmi forgalom visszaesése, így a fogyasztás korrekciójával korrigált az importtermékek fogyasztása is. Emellett drasztikusan lecsökkent az egyes energiahordozók, főként a földgáz világpiaci ára, ami inkább az import oldalon hagyott nyomot. A szlovák és a magyar számok esetében májusra mindez javult, feltehetően a másik két ország esetében is hasonló tendenciát láthatunk majd az adatok közzétételét követően.

🇸🇰 A külkereskedelmi termékforgalom áttekintése során fontos kitérni az egyensúlyra is. Az egyes visegrádi országok külkereskedelmi termékforgalmának egyenlegénél látható, hogy az év elején Magyarország mellett Szlovákiában is deficites volt a mérleg.

🇸🇰 A szlovák adat esetében csak lassan indult el a szufficit irányába a mutató, februárban már pozitív volt az egyenleg, jelentős aktívumot pedig márciusban tudott felmutatni. A cseh és lengyel értékek az eddig ismert adatok alapján végig kiegyenlítettek voltak, magas többletet jeleznek.

💸 A három visegrádi ország esetében a külkereskedelemben jelen lévő termékszerkezet sok esetben megegyezik. Az elektronikai berendezések, szállítóeszközök és járművek mindhárom állam esetében jelentős értéket képviselnek a termékexportban. Emellett Lengyelország számottevő értékben szállít külföldre bútorokat és nyersanyagokat, Csehország gyógyszereket és elektromos áramot, Szlovákia pedig fémeket.

🇭🇺 Magyarország számára mindhárom visegrádi ország fontos külkereskedelmi partner, amit jól bizonyítanak a számok is. 2021-ben teljes áruexportunk 14,6%-át ezzel a három partnerrel bonyolítottuk, összesen 17 660 millió USD értékben.

🇭🇺 A hazánkba érkező import szempontjából ugyancsak jelentős a szlovák, lengyel és cseh termékek külkereskedelmi forgalma. 2021-ben a legtöbb árut a visegrádi csoport országai közül Lengyelországból szállították hozzánk, teljes exportunk 5,91%-át, mintegy 8 050 millió USD értékben.

🫱🫲A Visegrádi Négyek csoport számára ugyan nem a kereskedelmi kapcsolatok bővítése a prioritás, viszont az elmúlt években egyre inkább hangsúlyossá váltak a gazdasági együttműködések is. Mind regionális, mind gazdasági érdeke az egyes országoknak, hogy egymással fenntartsák a kedvező kapcsolatokat, bővítve és fejlesztve azokat.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#külkereskedelem #ksh #visegrádinégyek #V4 #export #import #egyenleg #gazdaság

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre