Categories
OecoFocus

Kiemelkedő volt a gazdasági növekedés 2022 második negyedévében is

🔍 A KSH által 2022. augusztus 17-én publikált adatok alapján 6,5% volt a hazai GDP növekedése 2022 második negyedévében. Az adtok éves összehasonlításban úgy is jelentős bővülést mutatnak, hogy a megelőző év azonos időszak volt az újranyitás és nagy fellendülés időszaka (17,9%-os év/éves növekedéssel), és amikor a gazdaság teljesítménye már meghaladta a járvány előtti szintet. További adalék, hogy az előző, szintén kiemelkedő teljesítményű negyedévhez képest is bővülés 1,1%-os ment végbe.

📊 Az adat a tekintetben is rendkívül kedvező, hogy a 2022. április-június időszakban már érvényesültek a szomszédos Ukrajnában zajló háborús konfliktus és a nemzetközi szintű energiaválság hatásai. Az idei év eltelt hónapjait, vagyis 2022 első félévét figyelembe véve a gazdaság teljesítménye 7,3%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Érdemes látni, hogy 2021 egészében, a gazdaság újranyitásával, az éves gazdasági bővülés 7,1% volt.

🇪🇺 Az európai összehasonlítás szintén pozitív képet fest a hazai gazdaság állapotáról. Az Eurostat adatai alapján, azok közül a tagállamok közül, ahonnan már beérkezett a második negyedéves GDP-számok a magyar gazdaság érte el a harmadik legjelentősebb növekedést, Szlovénia (8,3%) és Portugália (6,9%) után. Miközben az európai unió átlagos gazdasági növekedése 4,0% volt. Ebben az összevetésben a hazai adat azért is eshet kedvező megítélés alá, mivel a járvány nyomán bekövetkezett visszaesés is kisebb volt az európai átlagnál, majd a nyitás utáni visszarendeződés is gyorsabban végbement, és az ebből fakadó lendület más tagállamokkal ellentétben még nem futott ki.

❔ Miből fakadt a kiemelkedő gazdasági teljesítmény?

⚙ A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a korlátozások után újra elérhetővé váló szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, amelyen kívül a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a kedvezőtlen időjárási körülményekkel küzdő mezőgazdaság nagyfokú visszaesése.

❔ Meddig tarthat ki a növekedés lendülete?

📈 A gazdaság növekedési lendülete még az elmúlt negyedévben is jelentősen a több évtizedes világátlag, 3-3,5%-os növekedése felett alakult. Ugyanakkor a fékeződés jelei már látszanak, 2022 második negyedév bővülése az első negyedéves 8,2%-os növekedéstől elmaradt. A növekedési ütem mérséklődése a háborús konfliktus és az energiaválság hatásaitól függetlenül is bekövetkezik, ahogy a gazdasági nyitás hatásai fokozatosan kifutnak. Ugyanakkor az ipari termelés, amelyet a leginkább súlyt az alapanyaghiány és az energiaválság, a 2022. májusi kiemelkedő bővülés (9,4%) után, júniusban már csupán 1,5%-kal növekedett éves összehasonlításban. Az ágazaton belül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar esetében havi alapon már visszaesés volt érzékelhető. Ugyanakkor a feldolgozóipari alágak közül a legnagyobb súllyal rendelkezők termelési volumene továbbra is növekedett, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/mekkora-gazdasagi-novekedest-mutattak-a-jarvany-kitorese-ota-a-kulonado-hatalya-ala-eso-agazatok/

#GDP #Magyarország #gazdasaginovekedes #KSH #Eurostat #hazaigazdasag #gazdasag #gazdasgiteljesitmeny

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre