Categories
OecoFocus

A kiszámíthatóság jegyében készült el a 2022-es költségvetési tervezet

⚖️ Varga Mihály 2021. május 4-én nyújtotta be a 2022-es törvényjavaslatot. A következő évi költségvetés több szempontból is a kiszámíthatóság jegyében készült.

⛯ A kormány gazdaságpolitikája a rendkívüli helyzetben sem változott, így a 2022-es költségvetési törvény a munkahelyteremtésre, a családok támogatására, az adócsökkentésre és a beruházások ösztönzésére fókuszál. A gazdaság újraindítást célzó lépések összhangban vannak a miniszterelnök által a 2021. február 4-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén bemutatott irányelvekkel is. Az előbbi négy pillér mellett hat kiemelt cél került beleépítésre a 2022-es költségvetésbe, (ezekről az Oeconomus oldalán már korábban is beszámoltunk):

  1. A családok támogatásának folytatása – a 2022-es költségvetésben 2778 milliárd forint áll rendelkezésre, ami közel 483 milliárddal haladja meg a 2021-es értéket.
  2. A gazdaság újraindítása – 7308 milliárd forintnyi forrás, amelyből az Egészségbiztosítási és Járvány elleni Védekezési Alap 3620 milliárd forintot tesz ki.
  3. A 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatása (jövőre már a második egyheti juttatást is folyósítják) – emellett 3%-os nyugdíjemelés van tervben az inflációs célhoz igazítva és a GDP-növekedés miatt nyugdíjprémiumra is jogosultak lesznek az érintettek.
  4. A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása esetén az szja-mentesség – (az Oeconomus elemzése a témában a bejegyzés alatti linken olvasható).
  5. A munkáltatói adóterhek további csökkentése (2%-pontot kitevő szociális hozzájárulási adó mérséklése) – adó- és járulékcsökkentő intézkedésekkel mintegy 423 milliárd forintot hagyunk a magyar családoknál és vállalkozásoknál 2022-ben.
  6. A munkahelyteremtéshez és beruházások támogatásához szükséges források biztosítása – részben a gazdaság újraindítási programok keretében, részben az adó- és járulékkedvezményekkel valósul meg.

📅 A Pénzügyminisztérium immár hetedik éve nyújtjuk be a megelőző év tavaszán a következő évi költségvetést. A lépés indoka, hogy a gazdasági szereplők és az emberek előre tudják, hogy mire számíthatnak a következő évben.

📈 2021-es 4% feletti GDP-növekedés után a kormány 5,2%-os GDP-bővülést vár 2022-ben, ezzel a magyar gazdaság visszatérhet a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság (2020 GDP-változás: -5,0%) előtti növekedési pályára (2018: 5,4%, 2019: 4,6%).

✅ A törvényjavaslatban 5,9%-os államháztartási hiánycél szerepel, amely összhangban van az Európai Unió irányelveivel. Az Európai Unió 2020 után 2021-ben és 2022-ben is elengedte a 3%-os deficitcélt. A fenti gazdaságpolitikai célokat továbbra is fontosnak tartja a kormány, vagyis az EU által is elismert költségvetési mozgástérrel élni is kívánt a kormány, miközben figyel az államadósság mérséklésére is. Így a Költségvetési Tanács a kiegyensúlyozott költségvetésre irányuló elvárásai is teljesülhetnek.

📉 A fentiek tükrében az adósságráta ismét csökkenő pályára állhat, ezért a GDP-arányos államadósság a 2020 év végi 80,4%-ról 2021-ben 79,9%-ra, majd jövőre 79,3%-ra mérséklődhet a kormány tervei alapján.

💾 Az eredeti forrás itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/25-ev-alatti-fiatalok-munkaero-piaci-helyzete/

http://www.oeconomus.hu/irasok/csaladvedelmi-intezkedesek-a-koronavirus-arnyekaban/

 

#koltsegvetes2022 #koltsegvetesitorveny #penzugyminiszterium #orszaggyules #Magyarország #gazdasagiosztonzo #gazdasagujrainditas #koronavirus #covid19 #jarvany #hazaigazdasag #gazdasg

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre