Categories
OecoFocus

A járványhelyet több fordulatot hozott az egyes terméktípusok fogyasztásában

📊 A KSH adatai alapján 2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,1%-kal emelkedett. Az idei év eddig eltelt hónapjaiban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 1,8%-kal bővült, és ezt meghaladta a nem élelmiszer-termékek eladásának növekedése (3,0%), valamint az üzemanyag-értékesítés volumene (2,8%). Ez a tavalyi év után fordulatot jelent, amikor a teljes kiskereskedelmi forgalom 0,2%-kal mérséklődött, míg az élelmiszereké 3,0%-kal nőtt, eközben a nem élelmiszer 0,4%-kal, valamint az üzemanyag-kiskereskedelem 10,0%-kal esett vissza. A termékek fogyasztása a folyamatos járvány körüli bizonytalanság, a korlátozások és újranyitás különböző szakaszai között eltérően alakult.

🥪 Az élelmiszerek fogyasztása mutatta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, azzal együtt is, hogy a korlátozó intézkedések bevezetésekor (2020. márciusa (15%), majd kisebb léptékben a tavalyi év őszi hónapja (2-3%)) megemelkedett a kereslet. Végül az idei újra nyitás időszakában a megelőző évekhez hasonlóan alakult a forgalom. A 2021-es korlátozásoknak már nem volt markáns nyoma a termékcsoport esetében, azonban a nyári hónapok ismét jelentős bővülést hoztak (5-9%).

💊 A gyógyszerek iránti kereslet hasonlóan alakult az élelmiszerekhez. 2020. márciusa jelentett csúcspontot (55%), majd november (14%) is, a többi hónapban alulteljesített a termékcsoport. 2021-ben, a korlátozások feloldásával ugrott meg a forgalom (április és június között 10-16%). A többi hónapban elmaradt a termékcsoport teljesítménye a megelőző évekétől.

📦 A másik jellegzetes trend az internetes rendelések növekedése volt, amely a megelőző évek dinamikus bővülését (25-50% között változott) emelte tovább. A 2020-as év összes hónapjában 30%-kal vagy azt meghaladóan nőtt, a legnagyobb ütemet áprilisban (69%) érte el. Ugyanakkor 2021-ben már a digitális megoldások terjedése esetében is enyhülés mutatkozott, a márciusi 62%-os bővülés után 6-22% között ingadozott a csomagküldő megoldások terjedése.

💻 A számítástechnikai eszközök forgalmazása csupán egy-egy hónapban mutatott kiugró teljesítményt (2020. június 11%, 2021. április 36%, május 12%), míg a többi hónapban az eladásuk jelentősen elmaradt a korábbi időszakoktól, majd a gazdaság újranyitása hatott rá kedvezően az adatok alapján.

⛽ Az üzemanyag-forgalom a járvány kitörésével rendre elmaradt szokásos teljesítményétől, ugyanakkor, ahogyan a gazdaság alkalmazkodott a járványhelyzethez 2021-ben már ismét élénkült a kereslet.

👗 A 2021-es újranyitás három korábban gyengélkedő termékcsoportra volt kiemelt hatással. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben hatszorosára, a használtcikk-üzletekben háromszorosára, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 38%-kal emelkedett.

📁 A koronavírus-járvány és a kiskereskedelem teljesítményének összefüggséről korábban részletesen is beszámoltunk az Oeconomus oldalán, link a bejegyzés alján található.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/kiskereskedelem-a-koronavirus-arnyekaban/

https://www.oeconomus.hu/irasok/a-kiskereskedelem-k-alaku-valsaganak-nyomaban/

#kiskereskedelem #retail #Ekereskedelem #Online #vasarlas #gazdasag #fogyasztas #covid-19 #ujranyitas #Magyarorszag

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre