Categories
OecoFocus

A hideg gazdaságtana

❄ ⛄ ⛸ A jelenlegi hideg időben felmerülhet bennünk a kérdés: vajon miként hat a hideg a gazdaságra? A gazdasági jelenségek vagy az egyes szektorok teljesítményét mutató statisztikák akkor válnak helyesen értelmezhetővé, ha felfigyelünk a megszokottól eltérő eseményekre. A hőmérséklet kilengése (hideg és meleg irányba egyaránt), illetve az időjárás önmagában is kihat a gazdaságra. Ez tükröződhet például olyan tényezőkben, mint a szezonalitás. Például nyáron megnő a turizmus forgalom és élénkül a vendéglátás különösen a vízpartok környékén. Télen a fűtés miatt az energiafogyasztás emelkedik, (nyáron a légkondicionálás miatt növekszik), a turizmuson belül pedig a síparadicsomok és gyógyfürdők generálják a forgalmat.

↕ Pozitív és negatív gazdasági hatások egyaránt adódnak. A kedvező hatások között általában a kiskereskedelmi forgalom növekedését szokták nyilvántartani. Miközben a hidegidő hátránya, hogy az emberek ilyenkor szeretnek beltérben maradni, és így számos szolgáltatást nem vesznek igénybe, így általában az éttermek forgalma visszaesik. Másrészt a hideg növeli az autóbalesetek számát, és emiatt az anyagi károk mértékét. Maga a hó eltakarítás költséget generál az önkormányzatok számára, de a kapcsolódó munkálatok munkahelyeket teremtenek.

⛷ Az idei tél különleges időszak az új típusú-koronavírus járvány miatt. Egy átlagos (járvány nélküli) tél alkalmával a turizmust a téli sportok, a síelés húzza. (A nyári hónapok a generálják a legnagyobb forgalmat a turizmus esetében, ami szorosan összefügg az iskolaszünettel és a gyerekek nyári vakációjával, de egyes országokban a síszezon is kiemelt időszak.) Ugyanakkor érdemes azt is látni, hogy a hazai sípályák számára kedvező volt az idei tél, amit a határzár és a havas hétvégék is segítettek. Becslések szerint idén duplájára nőtt a hazai sípályák forgalma.

💻 A téli hónapok az internetes vásárlásoknak is kedveznek. A Google felmérése szerint az online vásárlások 34%-a télen történik, különösen az újévi leárazások alkalmával, de olyan nevezetes napok, mint a Valentin-nap is pörgethetik a forgalmat. Az új típusú koronavírus járvány önmagában is erősítette az online vásárlások terjedését. 2020-ban hazánkban a kiskereskedelmi forgalomból 9,4%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

🛍 Ugyanakkor egyes felmérések szerint a kiskereskedelmi forgalom olyan módon is növekszik a téli hónapokban, hogy sokan szabadtéri elfoglaltság híján plázákban töltik a szabadidejüket.

🏠 Az ingatlanpiacnak ugyanakkor nem kedveznek a téli napok. A jelenség magyarázata egyszerű, sötétben és hidegben a többség nem szeret kimozdulni, és ilyenkor nehezebb szemügyre vételezni egy ingatlant.

🔥 Olyan hatásokkal is érdemes számolni, mint a fűtési szezon. Idén február közepén beköszöntött hideg idő és a kijárási korlátozások miatt rekordot dönthet a magyar gázfogyasztás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján 2021 eddigi legmagasabb napi országos földgáz-felhasználása január 18-án történt, 62 millió köbméter mennyiséggel. Ez az elmúlt évtized legmagasabb értékei közé sorolható, (a legkiugróbb érték 2017 januárjában volt 70 millió köbméteres szinttel). Az áramfogyasztás tekintetében szintén rekord születhet 2021 hideg februári napjaiban, (7119 megawatt volt a fogyasztás, ezt megelőzően 2019. december 5-én mértek 7105 megawattos csúcsértéket). Ugyanakkor a globális felmelegedéssel az elmúlt években egyre több volt az enyhe tél.

🍽 Az idei évben a járvány hatására további újszerű téli fogyasztási szokás figyelhető meg. Az elviteles étel, és italfogyasztás lehetősége a korlátozások mellett is lehetőséget jelent a vendéglátás számára. Számos hazai kirándulóhelyen nyíltak forró téli italokat, és gyorsételeket árusító szabadtéri standok, az ételszállítás működtetése mellett. Így a forgalom fele megmenthetővé vált (a tavalyi időszakkal összevetve) a korlátozások ellenére is.

💾 Bővebben a témáról itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-etelkiszallitas-titkos-gazdasagtana-oecomaps/

#hidegido #gazdasag #fogyasztas #Magyarorszag #covid-19 #energiafogyasztas #turizmus #telisport #ujranyitas #sieles #kirandulas

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre