Categories
OecoFocus

A Fitch Ratings stabilabbnak látja hazánk gazdasági teljesítményét, míg a régiós országok kilátásai romlottak

🇭🇺 2022. július 22-én a Fitch Ratings változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadóság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát. A részletes indoklás szerint a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi ország strukturális mutatóival összevetve. Az elmúlt időszakban hazánkat stabil gazdasági növekedés jellemezte, aminek fő hajtóerejét a beruházások adták. A hitelminősítő értéke több okból is különösen fontos visszajelzést jelentett a magyar gazdaság teljesítményéről, ezek közé tartozik a szomszédos országban zajló háborús konfliktus, a régiós országok kilátásainak romlása, a forint gyengülése, a költségvetési konszolidáció illetve az elhúzódó Európai Unió és Magyarország közötti megállapodás megítélése.

🏁 A hitelminősítő várakozása szerint Magyarország szeptember végéig egyezségre jut az Európai Bizottsággal a magyar helyreállítási tervről, és így hozzájuthat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap finanszírozásaihoz. Az egyezség hozzájárulhat mind a költségvetési egyensúly javulásához, mind pedig a befektetői bizalom erősödéséhez.

📉 A Fitch Ratings a negatívumok között az államadósság magas szintjét, az „unortodox” költségvetési és monetáris politikai lépések sorát, valamint a kormányzati jelzőszámok gyengülését nevezte meg. Ugyanakkor érdemes látni, hogy a szervezet az állami gazdaságpolitikát már bő egy évtizede a szokatlan jelzővel illeti. Eközben a hazai monetáris politika a régiós jegybankokkal párhuzamosan hajtja végre a monetáris szigorítást, amelyet már a nagy jegybankok, közöttük az Egyesült Államok központi bankja a Fed, és az Európai Központi Bank (ECB) is követ. Továbbá az államadósság szintje a költségvetési előirányzatot meghaladó mértékben csökkent a 2021-ben, 76,8%-ra mérséklődött a járvány utáni 80% körüli szintről. Az idei évben a költségvetési fegyelem tartása érdekében a kormányzat több lépést foganatosított, közöttük az ágazati különadókat vezetett be, amelyre nemzetközi és korábbi hazai példák is adódtak. (részletek a bejegyzés alatti linken).

✔ Ugyanakkor a hitelminősítő is kiemelte, hogy a magyar államadós-besorolás stabil kilátása a Fitch tartós gazdasági növekedéssel, a külső egyensúlyi helyzet fokozatos javulásával, valamint költségvetési konszolidációval valósul meg. Ennek tükrében várakozásuk szerint a közadósság-ráta is javul a következő három évben.

✔ Varga Mihály pénzügyminiszter kedvezőnek értékelte, hogy a Fitch Ratings a háborús válság és az európai recessziós félelmek ellenére is megerősítette hazánk besorolását, és stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

🇨🇿 🇸🇰 A régiós országok esetében a hitelminősítők több negatívumot láttak. Májusban az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátásra rontotta Csehország „AA mínusz” – magasan elsőrendű – államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban az ukrajnai háború okozta, várhatóan jelentős negatív növekedési sokkhatással indokolva a lépést. Szintén májusban a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és az ország költségvetési pozícióját.

💹 A hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatos kedvező értékelése, és a befektetésre ajánlott kategória megerősítésével a forintnak is lendületet adott, amely egy havi csúcspontjára erősödött a hír után.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

Magyar nóvum-e az ágazati különadó? – Oeconomus

💰Az elhúzódó háború okozta gazdasági bizonytalanság komoly drágulást eredményezett Európában; mindenekelőtt az élelmiszerek és az energetikai eszközök tekintetében. Az egyre inkább kritikus…Read More…

Mi mozgatta a forint árfolyamát 2022 eddig eltelt hónapjaiban? – Oeconomus

💸 A forint árfolyamát az idei évben elsősorban külső tényezők, illetve a külkapcsolatok körébe tartozó ügyek mozgatták. A fizetőeszköz január első napjai…Read More…

#Magyarország #hitelminosites #stabil #Fitch #V4 #eu_megallapodas

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre