Categories
OecoFocus

2021 januárjában 71,1% volt a foglalkoztatási ráta

🇭🇺 2021 januárjában 71,1% volt a foglalkoztatási ráta – OecoFocus

🔎 A KSH 2021. február 27-án publikálta a 2021. januári időszakra vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat. Ez alapján 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 537 ezer fő volt. (2021. januártól a nemzetközi szabályozással összhangban a KSH elsősorban e csoportosítás szerint közli az adatait.) Részben a járvány gazdasági következményeként, részben a szezonális hatások miatt az előző hónaphoz képest 97 ezer fővel, a tavaly januárihoz viszonyítva pedig 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma.

👨‍🔧 A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 71,1% volt (korábbi módszertan szerinti bontás), ami a decemberi értéknél 1,5 százalékponttal, az előző év januárinál 0,7 százalékponttal alacsonyabb volt.

📈 2021 januárjában 5,0% volt a munkanélküliségi ráta (238 ezer fő). A munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal emelkedett 2020 decemberéhez képest, így a munkanélküliek száma 38 ezer fővel nőtt. 2020 januárjához képest a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal volt magasabb, (54 ezer fővel).

⬆ Érdemes azt is látni, hogy a hazai munkaerőpiac 2020-ban válságállónak bizonyult. 2020 decemberében Magyarország munkanélküliségi rátája (4,3%) alacsonyabb volt az uniós átlagnál (7,4%). Mindössze Csehország, Lengyelország és Hollandia munkanélküliségi adatai voltak jobbak.

🎯 A járvány helyzetben kulcsfontosságú, hogy a hazai gazdaság fundamentumai megfelelőek legyenek. : Korábban rendre jelentős gazdasági növekedés valósult meg (2013 óta rendre az Európai Uniós átlag felett bővült), és a foglalkoztatás is magas szinten állt (az Európai Unió átlaga, 68,5% felett alakult). Továbbá a célzott válságkezelés is nélkülözhetetlen. A vírus első hulláma után a harmadik negyedévre korrekció következett be a hazai foglalkoztatási adatokban. Majd a második hullám munkaerő-piaci hatásai a várakozásoknál lassabban gyűrűztek be Magyarországra. Ebben fontos szerepe van az olyan gazdasági ösztönzőknek, mint a bajba jutott szektorok segítése, így például a turizmus-vendéglátás ágazati támogatása. A fiatalok munkavállalását ösztönözheti a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként bejelentett a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentessége. Míg a bajba jutott kis- és középvállalkozásoknak, 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni. A kkv-szektor támogatása azért is jelentős, mivel Magyarországon a privát szférában foglalkoztatottak közel kétharmadának biztosít munkalehetőséget.

💾 A forrása itt és itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-koronavirus-jarvany-soran-a-hazai-jovedelmek-a-legvalsagallobbak-kozott-voltak-az-europai-unioban/

#foglalkoztatas #munkanelkuliseg #Magyarország #Csehorszag #Lengyelorszag #gazdasagiosztonzo #gazdasagujrainditas #KSH #hazaigazdasag

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre