Categories
OecoFocus

✨Tíz hónapos csúcson a forint árfolyama

Kisebb-nagyobb kilengések mellett, de tendenciáját tekintve év eleje óta erősödik a forint mind az euróval, mind a dollárral szemben. 2022 végén 400 forint felett járt az EUR/HUF-árfolyam, e héten pedig 380 alatt áll. Az elmúlt egy héten ismét nagyot menetelt a magyar valuta, mivel míg múlt pénteken (02.24.) 382,5 körül is járt napközben a forint árfolyama az euróval szemben, addig a márciust 373 közelében kezdte (03.31., 14 óra). Ez néhány nap alatt közel 2,5%-os erősödést jelent. Mi áll a forint árfolyamának erősödése mögött? Hogyan segíti a forint erősödése a mindennapokban a magyar lakosságot? Erre is keressük a választ bejegyzésünkben.

https://public.flourish.studio/visualisation/12908755/

Mi áll a forint árfolyamának erősödése mögött?

Külső és belső gazdasági okai egyaránt vannak a forint euróval szembeni erősödésének. A külső környezetet tekintve a dollár gyengült az euróval szemben az utóbbi napokban. A dollár árfolyamának mozgásából következtethetünk a nemzetközi hangulat alakulására. A dollár gyengülése legtöbbször annak a jele, hogy kevésbé van jelen a kockázatkerülési hajlandóság a nemzetközi piacon (nem keresik a dollárt mint biztonságos devizát), nyitnak a nemzetközi befektetők a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő devizák felé is, mely kedvező a forint árfolyamának is. Általánosságban elmondható (de nem minden esetben válik be e „törvényszerűség”), hogy a dollár gyengülése az euróval szemben a forint erősödését hozza magával. Jelenleg ez látható a devizapiacon.

Külső tényezőként még érdemes megemlíteni, hogy az európai energiaválság is csillapodott az év elején a tavaly év végi felfokozott nemzetközi hangulatot követően, és ez is támogatta a forint árfolyamát. A világpiaci földgázárak, köztük a holland tőzsdei gázár (TTF) is jelentősen csökkent: a decemberben még 140-150 eurós TTF-jegyzés mostanra 50 euró alá zuhant. Ez pedig enyhíti a nyomást a magyar fizetési mérlegen, így javulnak a külső finanszírozási kilátásaink.

Belső tényezőként az MNB keddi (02.28.) kamatdöntő ülését és a jegybanki sajtótájékoztatót érdemes említeni. Kiemelendő, hogy MNB továbbra is szigorú monetáris politikát folytat, magasan tartja az irányadó kamatokat (alapkamat: 13%, egynapos betéti gyorstender kamata: 18%), mely környezet vonzó a nemzetközi befektetők számára, támogatva a forint árfolyamát. A jegybank továbbra is óvatos a monetáris politikai fordulatot illetően, ráadásul további szigorítást vezetett be a banki tartalékrendszer átalakításával. Mindennek a középpontjában az infláció letörése állt, vagyis az MNB ismét bebizonyította, hogy mindenek előtt áll számára, hogy az infláció lassuljon idehaza. A jegybank lépései is erősítették a héten a magyar valutát.

A hazai inflációs folyamatok várható alakulását tekintve, jelenlegi információk és előrejelzések alapján január-februárban tetőzhetett Magyarországon a pénzromlási ütem, és mutatkoznak jelek, hogy tavasztól elindulhat az enyhe lassulás az áremelkedésben. Az MNB február végi iránymutatása alapján is a dezinflációs hatások a következő hónapokban tovább erősödnek, az infláció fordulatát okozva. A hazai infláció 2023 első felében fokozatosan, majd az év közepétől jelentősebben csökken a jegybanki várakozás szerint.

Milyen tényezők alakíthatják a forint árfolyamát a következő időszakban?

A következő időszakban több tényező is kihathat a hazai fizetőeszköz árfolyamára, így a már említett összefüggés következtében a dollár euróval szembeni árfolyamának alakulása fontos külső tényező, melyet jelenleg az amerikai gazdaság helyzete, az infláció alakulása és az amerikai jegybank, a Fed piac által várt lépései alakítanak elsősorban.

Továbbá – a teljesség igénye nélkül a leginkább befolyásoló tényezőket említve – fontos a jelenlegi európai energiapiaci nyugalom fennmaradása a forintárfolyam szempontjából, illetve, hogy idehaza az MNB egyelőre fenntartja a magas kamatkörnyezetet, továbbá óvatosság jellemzi kommunikációját. Kérdés továbbá, hogy tényleg elkezdődik-e tavasztól a hazai infláció várt lassulása.

Hogyan segíti a forint erősödése a mindennapokban a magyar lakosságot?

A tartós forinterősödés az importált termékek árán keresztül, az olcsóbb import miatt kedvező hatással lehet a hazai inflációra, bár ez nem egyből jelentkezik az árakban, az átgyűrűzés több időt vesz igénybe. Az is késleltetheti a folyamatot, hogy az árak általánosságban lefelé merevebbek, mint fölfelé, vagyis nehezebben mérséklődik az áruk, mint ahogy emelik azokat.

Továbbá a forint dollárral szembeni erősödése az üzemanyagárakra is kedvezően hat, ahogy már tapasztalhattuk is az árak csökkenését (ebben szerepet játszik a világpiaci nyersolaj árának mérséklődése is). Kedvező továbbá azoknak, akik a közeljövőben terveznek külföldre utazni, ők a korábbinál olcsóbban válthatnak eurót és dollárt.

A cikk forrásai itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatóak.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/nyolc-honapos-csucson-a-forint-arfolyama/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/csucsara-erhetett-a-hazai-inflacio-januarban/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre