Categories
OecoGlobus

World Investment Forum 2023 – előtérben a mezőgazdasági tőkevonzás fokozása

Az elmúlt évek során egyre nagyobb hangsúlyt kapott a világ vezető fórumain az élelmezésbiztonság kérdése, valamint a terület további fejlesztése. Amellett, hogy az ENSZ hosszú ideje elkötelezett a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése mellett, azon is dolgozik, hogy a fejlődő és a fejlett országok gazdaságában egyre nagyobb szerep juthasson az élelmiszeripari innovációknak. Az idei World Investment Forum során még nagyobb hangsúlyt kapott az ágazat, cél pedig, hogy a jövőben még több közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) révén zárkózhassanak fel a még hátránnyal kűzdő országok. Alábbi összefoglalónkban a konferencia tanulságain túl áttekinthetjük a mezőgazdaságba áramló FDI értékét az elmúlt években, számot adunk a legnagyobb tőkeexportőrökről, valamint rámutatunk, hogy Magyarország a régióban milyen pozíciót foglal el.

🇺🇳 2023. október 16-a és 20-a között rendezték meg a UNCTAD szervezésében a 8. World Investment Forumot. A rendezvényt kétévente, az ENSZ szakosított szervezetei rendezik.  Célja, hogy előmozdítsa a fenntartható fejlődést szolgáló befektetéseket, képet adjon az előző évek befektetési területeiről és értékeiről, valamint, hogy elősegítse a politikai párbeszédet az érdekelt befektetők között. A fórumon mintegy 6 000 befektető és befektetésben érdekelt fél vesz átlagosan részt 160 országból, köztük megjelennek állam- és kormányfők, miniszterek, nagyvállalatok vezetői, tőzsdei vezetők, vagyonalap kezelők, de nemzetközi és civil szervezetek képviselői is. Emellett nagy számban vonzza a tudományos területről érkezőket is, hiszen itt első kézből tájékozódhatnak az aktuális trendekről, ezáltal elősegítve saját kutatásaikat is. Az idei rendezvényt Abu Dhabiban rendezték meg, ahol a befektetési területek áttekintése mellett a koronavírus-járvány utáni új témák is felszínre kerültek.

🇺🇳 Az októberi World Investment Forum egyik meghatározó területe volt a mezőgazdaság, valamint a mezőgazdasági élelmiszer-ellátás fontossága. A konferencia során megfogalmazták azokat az érveket, amelyek alátámasztják az ágazat befektetési fontosságát. E szerint a globális célok elérése érdekében (az ENSZ által meghatározott SDG célok, mint az éhezés, szegénység felszámolása, vízhiány megszüntetése stb.), kiemelt a következő években a mezőgazdaságba áramló FDI (Foreign Direct Investment – közvetlen külföldi tőkebefektetések) növelése. Jelenleg a mezőgazdasági szektornak éves szinten 4 ezer milliárd USD értékű FDI befektetésre lenne szüksége ahhoz, hogy a beruházási hiányt áthidalhassa. Ehhez a befektetési kedv fokozása, a további külső szereplők bevonása szükséges. A mezőgazdasági ágazat amellett, hogy munkaerőpiaci szempontból számos lehetőséget teremthet világszerte, képes az élelmezés-biztonság garantálását, valamint a biológiai sokféleség elősegítését is megteremteni.

👨‍🌾 Bemutatták a az elmúlt évtizedre vonatkozó globális FDI értékeket is. E szerint a teljes globális beáramló FDI 2012 és 2021 között 6,2%-kal csökkent, míg a kihelyezett tőke értéke 4,3%-kal nőtt. A teljes FDI áramlás 94%-a az USA-ba, Ázsiába és Európába érkezett.

👨‍🌾 A mezőgazdasági ágazatba áramló FDI a FAO által közzétett eddig elérhető adatok alapján, változatos képet fest. Az első öt helyen olyan országokat láthatunk, ahová több mint 100 millió USD értékben érkezett csak ebbe a szektorba külföldi tőke. Köztük is vezető helyen áll az USA: 2021-ben 783 millió USD értékben végeztek itt tőkekihelyezést az agrár ágazatban.

🇺🇸 Ugyan a lista adatai még nem teljesek (nem minden ország jelentette még le a FAO felé a mezőgazdasági FDI értékeit), mégis látható, hogy három részre szakad a térkép. Egyrészt vannak olyan államok, amelyek nagy mértékben tudtak FDI-t a mezőgazdaságba vonzani (USA, Franciaország, Kolumbia, Mexikó, Malajzia). Utánuk következnek azok, akik mérsékelt mennyiségű tőkevonzást értek el, mint Szerbia, Észak-Macedónia és Észtország. Végül a harmadik csoportba azok az országok sorolhatóak, ahová ugyan érkezett FDI a mezőgazdaságba, annak értéke azonban csekély.

🇺🇸 A tőkekihelyezések esetében az első helyen ismét az USA-t találjuk. 2021-ben az Egyesült Államok befektetői 820 millió USD értékben helyeztek ki mezőgazdasági szektorokba FDI-t.

📉 A mezőgazdasági FDI kihelyezések élénkítése szempontjából a fejlődő és a legkevésbé fejlett ország bevonása az egyik cél az ENSZ szakosított szervei szerint. 2020-ig a zöldmezős beruházások száma és értéke is viszonylag magas volt, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet azonban mindezt jelentősen megváltoztatta.

📉 Míg 2020-ban 229 millió USD értékben sikerült zöldmezős projekteket indítani a legkevésbé fejlett országokban, addig egy évvel később már csak 83 millió USD-t ért el ez az összeg. Lényegesen lecsökkent ezzel együtt a projektek száma is: 2020-ban és 2021-ben is mindössze két-két ilyen beruházás valósulhatott meg ezekben a térségekben. A legnagyobb problémát a szakadék okozza, ami a fejlődő és a legkevésbé fejlett országok között is látható. Ennek hátterében a leggyakoribb okként az alacsony befektetői bizalom és a pénzügyi rendszerek kevésbé fejlett volta állhat. Ahhoz tehát, hogy ennek a leszakadásnak a mértéke csökkenjen, fontos lenne ezeknek a területeknek a fejlesztése, így várhatóan több befektető keresné az adott országok piacait.

🟢 A mezőgazdasági FDI fokozása során kiemelt figyelmet kell szentelni a fenntartható termelési módok, a zöld technológiák alkalmazása, valamint a támogató üzleti környezet kialakítására is. Emellett a konferencia résztvevői egyetértettek abban is, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nagyobb teret kell hagyni az ágazatba való bekapcsolódáshoz. Bemutattak olyan új technológiákat, módszereket is, amelyek innovatív megoldásokat kínálnak a gazdák számára. Mindezek nemcsak az új gyártási és feldolgozási, de a klímaváltozás miatt kialakuló megváltozott termelési lehetőségekre is hatással lehetnek.

🇭🇺 Magyarország esetében az agrárium régóta meghatározó és fontos része a gazdaságnak. A hozzánk áramló FDI befektetések főként a gyártási, feldolgozási ágazatokba irányulnak, mindazonáltal az elmúlt években ismét élénkülni látszik a mezőgazdasági tőkebefektetések mértéke is.

🇭🇺 A térség országainak összehasonlításában Magyarországot csak Románia előzi meg. A többi szomszédos és régiós államba lényegesen kisebb a mezőgazdasági ágazat részesedése az FDI-ban.

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Összegzés

Összességében az élelmiszeripari ágazatokba áramló FDI mértéke globális szinten jelenleg csökkenést mutat. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hatásfokon működhessen az ágazat, egyenlőbb tőkeeloszlásra lenne szükség. Ez leginkább azokban az országokban okozhat problémát, amelyek még nem rendelkeznek megfelelő intézményi és tőkefogadó háttérrel, így mindenekelőtt ezek javítása lenne a cél. A régiós összevetésben látható, hogy Magyarországra érkezett 2021-ben a második legnagyobb értékű FDI a mezőgazdasági ágazatba, mindez pedig lehetőséget teremet a szektor bővítésére, innovatív megoldások kialakítására, fejlesztésére is.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre