Categories
OecoGlobus

Várakozáson felüli teljesítményt mutatott a hazai gazdaság a harmadik negyedévben

🔎 Az új típusú koronavírus-járvány első hulláma alatt meghozott korlátozó intézkedések fokozatos kivezetése után, a nyári hónapokban lélegzetvételhez jutott a hazai gazdaság. A tavaszi hónapokhoz, vagyis 2020 második negyedévhez képest 11,3%-kal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont 4,6%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye.

👍 A kedvező adathoz hozzájárul, hogy a nyári hónapokban a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült. A gazdaság előző év azonos időszakához mért csökkenését leginkább az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte. A koronavírus-járvány és a digitalizáció – (vagyis az infokommunikációs szektor fejlődése) – összefüggéseit az OecoGlobusban már korábban bemutattuk (link a cikk alján).

😷 Az idei negyedik negyedév gazdasági teljesítményében a járvány második hulláma illetve annak kezelésére hozott korlátozó intézkedések várhatóan érzékeltetni fogják hatásukat. Ugyanakkor az első hullám tapasztalataira építő egészségügyi kockázat- és gazdasági válságkezeléssel kivédhető lehet a gazdasági aktivitás 2020. második negyedévéhez hasonló leállása. A járvány első hullámának tapasztalatairól az OecoGlobus – A koronavírus hatása a világgazdaságra – Az első hullám című kiadványunkba olvashattok részletesebben (link a cikk alján).

🇪🇺 A harmadik negyedéves hazai GDP-adat összhangban van az Európai Unió esetében látott számokkal, erről szintén korábbi bejegyzésünkben írtunk (link a cikk alján).

📂 A részletes, harmadik negyedévre vonatkozó, hazai GDP adatokat a KSH 2020. december 1-jén publikálja.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-harmadik-negyedevben-a-visszarendezodes-jelei-latszanak-az-europai-unio-gazdasagaban/

http://www.oeconomus.hu/irasok/oecoglobus-a-koronavirus-hatasa-a-vilaggazdasagra-az-elso-hullam/

#GDP #EU #Magyarorszag #Hungary #gazdasaginovekedes #felpattanas

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre