Categories
OecoGlobus

Továbbra is igaz: ha az USA tüsszent, Európa megfázik

🌊A rövid időn belül bekövetkező váratlan események, melyek kihatásai gyakran erőteljes külső, vagy éppen belső (exogén és endogén) sokkok formájában terhelik meg a nemzetgazdaságokat, még az olyan gigantikus és stabil országoknak is képesek súlyos problémákat generálni, mint az Amerikai Egyesült Államok. Már a koronavírus járvány is jelentős kihívások elé állította az amerikai gazdaságot, ám a nemrégiben kitört orosz–ukrán háborús konfliktus okán a növekedési kilátások még inkább kedvezőtlennek bizonyulnak a jövőre nézve mind Európában, mind pedig a tengerentúlon. Fontos látnunk ugyanakkor azt is, hogy az USA gazdasági teljesítményének alakulása komolyan befolyásolja az európai kontinens államainak fejlődését is. Sajátos interdependencia figyelhető meg. Bejegyzésünkben a különböző országok üzleti ciklusainak általános természetét, valamint egymáshoz való viszonyulását mutatjuk be.

🔁Mindenekelőtt érdemes tisztáznunk az üzleti/gazdasági ciklusok jelentését, illetve jelentőségét. A fogalom alatt tulajdonképpen egy; a gazdaságtörténetben általánosnak mondható, különböző periódusokból felépülő folyamatot értünk. Az egyes szakaszok eltérő sajátosságokkal rendelkeznek, ugyanakkor mindegyikük elengedhetetlen egy teljes „ciklus” végbemeneteléhez. A felépülés (1) időszakában a gazdaság egyáltalán nem, vagy csupán minimális mértékben növekszik. A terjeszkedés (2) során a korábbiakhoz viszonyítva számottevő gyarapodás figyelhető meg, amely egészen az ún. „boom” (3) fázisig tart, amikoris már nem érzékelhető további előrelépés. A következő szakasz a regresszió (4), ekkor a gazdasági tevékenységek intenzitása lecsökken. Így magától értetődő, hogy mind a fogyasztás, mind pedig a foglalkoztatottság zuhanásba kezd. A kör, egészen pontosan a ciklus, a depresszió (5) tartamában tér vissza kiindulási pontjára, egy bizonyos helyen ugyanis a regresszió megtörik, átadva helyét az ismételt felépülésnek. Az egyes szuverén államok üzleti ciklusai számos esetben függőségi viszonyban állnak egymással. Alább a ciklusok együtt mozgását, egymásra gyakorolt hatását ismertetjük egy konkrét precedensen keresztül.

⚙️Az európai kontinens hat legnagyobb méretű gazdasága a következtő: Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, valamint az Egyesült Királyság. Jorge Valez, a Moody’s Investors Service alelnökének 2021-ben bemutatott tanulmánya szignifikáns összefüggésekre világít rá az említett országok és az USA növekedési üteme között: Amennyiben az USA GDP-jének értéke tartósan 1 százalék körüli növekményt mutat, ez idő alatt az európai országok bruttó hazai terméke átlagosan 0,8%-kal gyarapszik. Az erőteljes dependencia főként onnan eredeztethető, hogy az USA Európa legfontosabb kereskedelmi partnere; ennél fogva a pénzügyi kondíciók, valamint az egyes üzleti ciklusok nagyfokú összhangban állnak egymással. Ennek tudatában az USA 2023-as növekedési kilátásai riasztó konklúzióhoz vezetnek, ugyanis a Bank Of Amerika (BOF) elemzői szerint a következő évben 40%-os valószínűséggel recesszió sújtja majd az USA-t. Recesszióról abban az esetben beszélhetünk, hogyha a gazdasági teljesítmény kettő egymást követő negyedévben folyamatosan csökken. A BOF előrejelzései alapján az Egyesült Államok GDP-növekedése 2023 második felére szinte nullára esik majd vissza. Ez a megtorpanás magától értetődően befolyásolja majd az egész világ, így Európa gyarapodási tendenciáit is.

❓Az esetlegesen beálló amerikai recesszió mögött több párhuzamos kiváltó ok is meghúzódik. Egyrészről a koronavírus járvány által generált sokkhatások (növekvő olajárak, globális kereskedelmi instabilitás), másrészről pedig az orosz háborús agresszió is jelentősen hátráltatják a gazdasági föllendülést. Megemlítendő továbbá a Kína által követett „zéró covid” protokoll, amely a kereskedelmi szempontok szerint kulcsfontosságú kínai városok (így többek között Sanghaj és Peking) áruforgalmát is visszaveti, mely a kereskedelmi láncok további szakadozását idézi elő. Mindezek ellenére viszont a megtorpanás valószínűsége csupán 40 százalékos. Elképzelhető, hogy az USA képes lesz felülkerekedni a számottevő nehézségeken és növekedési pályán tartani gazdasági teljesítményét. Akárhogyan alakul is, az események utóhatásai egészen biztosan érzékelhetően lesznek a tengerentúlon is. Recesszió esetén is előreláthatóan súlyosbodó inflációval és dráguló nyersanyagárakkal kell majd számolni Európa szerte.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/a-jarvanyok-hosszu-tavu-gazdasagi-hatasai/

#usa #europa #gdp #recesszio #egyuttmozgas #ciklusok

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre