Categories
OecoGlobus

Régiós hitelmoratórium körkép

🌍 RÉGIÓS HITELMORATÓRIUM KÖRKÉP – OecoGlobus

🏦 2020 októberére már jól látható, hogy a magyar állami moratórium egy, a lehető leggyorsabb reagálás érdekében jó időben meghozott, nélkülözhetetlen lépés volt a banki ügyfelek védelmében. A moratóriumot mintegy 1,6 millió lakossági és 60 ezer vállalati ügyfél vette igénybe 2020 júniusában. A háztartások nagyobb arányban éltek a moratóriummal a magasabb kamattal rendelkező, általában rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetén. A vállalati szegmensben pedig a kis és mikro vállalatok „mutattak nagyobb aktivitást”. A hazai bankok a moratóriumot, kb. 50 milliárd forintos költségek mellett és jelentős extra erőforrásokkal együtt is hatékonyan végrehajtották. A bankszektor az idei évi 55 milliárd forintos extra adóbefizetést is méltányosnak tartotta.

📉 A bankoknak egyébként a koronavírus hatása miatt már eddig is több 100 milliárd forintos vesztesége keletkezett, és ezt már céltartalék formájában már ki is mutatták a féléves beszámolójukban. Kérdés azonban, hogy mit vállalt a magyar bankrendszer, és hol tartanak a régió más országainak bankjai a hitelmoratórium kérdésében.

💳 A magyarországi intézkedésekhez hasonlóan a régió más országaiban is hasonló intézkedések születtek, azonban a hazai hiteltörlesztési moratórium messze a legkedvezőbb a régióban. Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában a moratórium egyaránt vonatkozik a tőkére és a kamatra, azonban Csehországban csak a tőkére. A részvétel csak hazánkban és Szerbiában automatikus, máshol választható. A moratórium időtartama sem egységes. Magyarországon, Szlovákiában és Romániában 9 hónap, míg Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában csak 3 hónap. Hazánkban és Szerbiában lehetséges a futamidő hosszabbítás, míg más országokban egyelőre nem. A legtöbb országban jellemző a törlesztő részlet növekedése, és a meg nem fizetett kamatok tőkésítése is, Magyarország és Szerbia azonban ezek alól is kivételt jelent.

🇭🇺 A magyar hiteltörlesztési moratórium az ügyfelek számára a régióban a legkedvezőbb feltételeket biztosítja. Jóval nagyobb segítséget nyújt, mint például a horvát, ahol nem jogszabályi erejű moratórium van érvényben, hanem a bankok önkéntes alapon nyújtják.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

#MORATORIUM #BANKOK #REGIO

 

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre