Categories
OecoGlobus

Már a koronavírus előtt is óriási adósság állományon ült a világ

🌎 Már a koronavírus előtt is óriási adósság állományon ült a világ – OecoGlobus
💰 2019 végén a világ adósságállománya meghaladta a 69 trillió dollárt. Az ezredfordulón ez az érték még alig 20 trillió dollár volt. Azaz 20 év alatt a világ adósságállománya 3,5-szeresére nőtt. A GDP-hez viszonyított adósságállomány pedig 82%. Ilyen értéket korábban soha nem láthattunk. A koronavírus miatti hitelfelvételek természetesen nem javítják ezen mutatókat.
📉 Az adósok listáját az Amerikai Egyesült Államok vezeti. Közel 21 trillió dollár hitellel rendelkezik, ami a világ összes adósságának 31%-a. A GDP-hez viszonyított érték is jelentős, több mint 104%. A második helyen Japán áll 17%-os részesedéssel és 237%-os GDP-arányos adóssággal. Ez utóbbi világviszonylatban is kimagaslik.
🇭🇺 Magyarország a világ teljes adósságállományának alig 0,2%-át birtokolja. Hazánk GDP arányosan is jól áll, mutatónk (70,8%) átlag alatti. Azonban nem volt ez mindig így. 2010-ben hazánk kifejezetten magas államadóssággal bírt. Mára viszont következetes adósságfék-szabályozással és a gazdasági növekedés beindításával sikerült az adósságunk szintjét jelentős mértékben csökkenteni.
👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.
Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre