Categories
OecoGlobus

Mi a Green New Deal és miért fontos ezt tudni?

🌱 A Green New Deal vagy zöld megállapodás a klímaváltozás megfékezését célzó tervezet, magába foglalja a fosszilis energiahordozók felhasználásának és üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozását, ami mellett a tiszta energiatermelésben kíván új munkahelyeket teremteni.

📃 A New Deal az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság kezelésére Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök által bevezetett reformok összefoglaló neve. A gazdaság helyreállítása mellett a program számos szociális intézkedést (például munkahelyteremtés) tartalmazott. A jelenlegi zöld megállapodás és a korabeli New Deal között az összefüggés úgy írható le, hogy a mostani elképzelés a környezeti terhelést igyekszik úgy szabályozni, hogy elkerülhető legyen egy súlyos gazdasági recesszió, és ez egészül ki a zöldiparban való munkahelyteremtéssel.

🏛 A Green New Dealt először az Egyesült Államok Kongresszusa elé terjesztett javaslatcsomag volt 2019 tavaszán. Ott és akkor nem került elfogadásra. Ugyanakkor a gondolat már évekkel korábban bekerült az amerikai közgondolkozásba. Majd a zöld megállapodás ötlete Európában is megjelent. A 2019-es év végén hasonló tartalmú, és azonos elnevezésű tervezet került az Európai Tanács ülésén az uniós vezetők elé. A jóváhagyott új, európai szintű növekedési stratégia előirányozza, hogy az EU 2050-ig klímasemleges legyen, és ezzel a régió gazdaságai pedig korszerűvé, erőforrás-hatékonnyá és versenyképessé váljanak.

🇭🇺 Magyarország idén, 2020 nyarán fogadta el a klímatörvényt összhangban az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

#greennewdeal #EU #USA #Magyarország #klímaváltozás #fenntarthatófejlődés

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre