Categories
OecoGlobus

Évtizedek óta a világ élmezőnyében a kismamák támogatása Magyarországon

👶 2021-es adatok szerint a szülési szabadság minimum időtartama a leghosszabb Bulgáriában (56 hét és kismamák a fizetésük 90 százalékát kapják), Görögországban (43 hét és 49 százalék), az Egyesült Királyságban (39 hét és 30 százalék), Szlovákiában (34 hét és 75 százalék). A magyar adat 24 hét és 70 százalék. Az országok rangsorában az első tízben találjuk még Horvátországot és Lengyelországot is, amely igazából arról tanúskodik, hogy a régióban kiemelten fontos a kismamák és a fiatal családok támogatása.

🍼 A szülési szabadság alatt egyébként azt az időszakot értük, amit a kismama a gyermeke megszületése után veszi a munkaadójától és/vagy a törvény által biztosított jogával él. A nagyvilágban a szülési szabadság időtartama és az az alatt járó összeg országról-országra eltér. Néhány államban az egész időtartam alatt teljes korábbi fizetés jár (Ausztria, Spanyolország, Szlovénia etc.). Más országokban pedig a korábbi bér egy jelentős részét megkapják a kismamák (Franciaország, Norvégia, Bulgária). Vannak továbbá olyan országok is, ahol a törvény által biztosított szülési szabadság minimum időtartama egészen hosszú, és ennek a listának az élmezőnyében található Magyarország is 24 héttel (és a korábbi bér 70 százalékával). Hazánkban évtizedes „hagyomány” a kismamák és a családok támogatása, 2010-től kezdődően pedig mindez még nagyobb hangsúlyt kapott.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/csaladvedelmi-intezkedesek-a-koronavirus-arnyekaban/

#szulesiszabadsag #vilag #magyarorszag

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre