Categories
OecoGlobus

Egyre inkább a mobiltelefonjukkal fizetnek a magyarok

📱Az MNB 2020 novemberében közölte, hogy 2019 szeptembere és 2020 szeptembere között a mobiltárcás tranzakciók száma közel háromszorosára növekedett, ezzel párhuzamosan pedig összességében több mint félmillió bankkártyát regisztráltak a mobiltelefonjukba a hazai felhasználók.

🔋 A látványos növekedés mögött sokan az új típusú koronavírus-járvány hatását sejtik, fontos azonban kiemelni, hogy a digitalizáció folyamata a fizetési rendszereket és mechanizmusokat mélyen áthatja. Jelenleg Android rendszerű okostelefonokra hat kereskedelmi banknál érhető el saját mobiltárcás megoldás, Apple Pay-es fizetést pedig hét szolgáltató kínál. Az MNB kiemelte, hogy a hazánkban elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát.

⚙ A technológia lényege, hogy az ún. tokenizáció során a fizikailag is megjelenő bankkártya adatait tokenekre váltják, és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban. A technológia máshol sem ismeretlen, és például online vásárlás során is találkozhatunk vele. Ilyenkor egyetlen gombnyomással is megtörténhet a fizetés, tehát nincs szükség a kártyaadatok újbóli megadására

🇭🇺. Jelenleg ezeket a technológiákat az a Mastercard globális fizetéstechnológiai vállalat hozza Magyarországra, amely a világ leggyorsabb fizetési feldolgozó hálózatát működteti. 210 országban köti össze a fogyasztókat, pénzügyi intézményeket, kereskedőket, kormányokat és vállalkozásokat. A Mastercard fejlesztései továbbra sem állnak meg, hiszen a vállalatnál a gyors, kényelmes és biztonságos fizetések előmozdítása ezután is prioritást élvez majd. Ráadásul a Doppio névre keresztelt fejlesztési programjával rövid idő alatt az elfogadóhelyek száma is több ezerrel bővült, amely nagy lökést adhat a mobiltárcák további terjedésének.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/kina-kriptopenzre-valtott-oecoglobus/

#mobilfizetes #mastercard #magyarorszag

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre