Categories
OecoGlobus

Édes marad a francia drazsé? Magyar–francia gazdasági kapcsolatok

🗳️A nemrégiben lezajlott francia elnökválasztáson Emmanuel Macron magabiztos győzelmet aratott riválisa, Marine Le Pen felett. A jelenleg is hivatalban lévő államfő a szavaztok 58,5%-át kapta meg, így további öt évig alakítja többek között Franciaország nemzetközi kapcsolatait. Franciaország és Magyarország között intenzívek a gazdasági kapcsolatok, így a friss választási eredmény kapcsán (is) érdemes lehet ezeket áttekinteni. A bejegyzés a két ország közötti kereskedelmi forgalom mutatóinak alakulását mutatja be; kitérve néhány, a beruházások szempontjából kulcsfontosságú francia vállalat tevékenységére.

💰A bilaterális gazdasági kapcsolatok tekintetében egyértelműen Németország számít Magyarország legaktívabb és legnagyobb kereskedelmi partnerének. Ugyanakkor a Franciaországgal ápolt együttműködések is jelentősnek tekinthetőek, mind az exportok, mind pedig az importok szempontjából. A koronavírus járvány kitörése előtt felfelé ívelő tendencia volt megfigyelhető a kétoldalú kereskedelmi forgalom értékeiben, azonban a pandémia láthatóan visszavetette a kereskedelemi volumen intenzitását. 2019-ben az export (4,716 milliárd euró) illetve import (3,767 milliárd euró) értékek együttesen 8,48 milliárd eurót tettek ki. Ez az összeg 2,8%-os bővülést mutat 2018-hoz képest. Az exportértékek javulása többek között a közúti járműkivitel 13,9%-os növekedésének volt betudható. A szegmens teljes növekménye így 2018-hoz viszonyítva 163,3 millió euró volt. Az import mutatók bővülése pedig főként a szállítóeszköz beszállítások erőteljes (239,1%-os) megugrásából ered. Az importtevékenység azonban még így is jóval csekélyebb, 67,2 millió eurós értéknövekményt mutat az előző, 2018-as évhez lépest.

💶Egy 2019-ből származó adatok alapján összeállított, Magyarország legfontosabb külkereskedelemi partnereit felvonultató rangsorban Franciaország az exportértékeket figyelembe véve a hatodik helyen szerepel. Ez javulásnak számít az előző évi hetedik helyezéshez képest. Hazánk 2019-ben 1532 milliárd forint értékben szállított javakat Franciaországba. Az import terén Franciaország – akár csak 2018-ban – a tízedik helyen látható, 1214 millió forintos összértékkel. Ahogyan már említettük, a járványhelyzet okozta gazdasági sokkok nagy mértékben lelassították a kereskedelmi volumen további kibontakozását. Egy 2020-as kimutatás alapján Franciaország ugyan az importokértékek tekintetében a nyolcadik helyre lépett, ám számottevő visszaesés volt megfigyelhető a mutató kapcsán: az új típusú koronavírus járvány kitörésének évében mindösszesen 173 milliárd forintot kitevő termék-és szolgáltatás forgalom áramlott Magyarországról Franciaországba. A komoly mennyiségbéli hanyatlást vizsgálva azonban látnunk kell azt is, hogy a kereskedelmi volumen nagysága minden partnerország irányába drasztikusan lecsökkent.

⚙️Hazánkban döntően az élelmiszer, az energetikai, a gépjármű, illetőleg a gyógyszeripar területein figyelhetők meg komolyabb francia beruházások. A francia jelenlét elsősorban nagyvállalatok (Michelin, Auchan, Valeo) tevékenységein keresztül érzékelhető, de kis- és közép vállalkozások (Schneider Electric, EGIS) is szép számmal létesültek az elmúlt tíz évben Magyarországon. Ahogyan azt Pascale Andreani, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete kiemeli, 2020-ban összesen 757 francia vállalkozás volt jelen hazánkban. Ez számottevő bővülést jelent a korábbi 336-hoz képest (2012). Az MNB adatai szerint Franciaország meghatározó befektetőnek tekinthető: A befektetések hozzávetőleges értéke 5 milliárd eurót tett ki 2021-ben, ezáltal Franciaország a negyedik legnagyobb beruházónak számított hazánkban.

📦A választási eredmények tükrében valószínűsíthetően Franciaország gazdasági prioritásai, ez idáig követett stratégiái sem fognak jelentős mértékben átalakulni. Ugyan az orosz-ukrán fegyveres konfliktus következményei erőteljesen hátráltatják majd Európa gazdasági növekedését, Franciaország bizonyosan Magyarország kulcsfontosságú partnere marad a későbbiekben is.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/2022-elso-feleveben-franciaorszag-tolti-be-az-eu-tanacsanak-elnokseget/

#franciaorszag #magyarorszag #gazdasagi #kapcsolatok #macron

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre