Categories
OecoGlobus

Az Európai Bizottság javított Magyarország gazdasági növekedési kilátásain

🔎 Az Európai Bizottság 2021. november 11-én publikálta legfrissebb előrejelzését, az ún. Autumn Economic Forecastot az európai országok gazdasági teljesítményéről. (Az eredeti dokumentum linkje a cikk alatt található.)

📈 Az intézmény prognózisa alapján a hazai gazdaság 7,4%-kal bővülhet az idei évben, amely még a nyári előrejelzésinél is 1,1%-ponttal kedvezőbb kilátás, (a nyári előrejelzés: 6,3%; míg a tavaszi becslés: 5,0% volt). A Bizottság 2022-re is dinamikus gazdasági növekedést vár, 5,4% (nyári előrejelzés: 5,5%; tavaszi: 5,0%). Jelenleg már a 2023-as GDP-bővülésre is adtak prognózist, és 3,2%-ot vetítenek előre. Így a magyar növekedés mindhárom évben (2021, ’22 és ’23) rendre meghaladhatja az európai uniós átlagot.

🇪🇺 Az őszi gazdasági előrejelzés alapján az Európai Unió egésze is kedvezőbb adatokat vetít előre. Az európai uniós tagállamok átlagos gazdasági bővülése idén 5,0% lehet (a nyáron jelzett: 4,8% helyett), míg 2022-ben kismértékben visszafogottabb 4,3% (a korábban prognosztizált 4,5%-kal szemben).

📅 Az Európai Unió már a harmadik negyedévben utol érhette a járvány előtti gazdasági teljesítményét. Az Eurostat által 2021. október 29-én publikált 2021 harmadik negyedévére (július-szeptember) vonatkozó előzetes becslés alapján az EU tagállamok GDP-je 3,9%-kal emelkedett, (link a bejegyzés alján). Eközben a magyar gazdaság az európai uniós átlag előtt, már a második negyedévben utolérte a járvány előtti szintet.

🏆 Az előrejelzés alapján idén Írország fogja a legkiemelkedőbb gazdasági teljesítményt nyújtani, (14%-os GDP-növekedés, Írországról korábban írtunk az Oeconomus oldalán, link a bejegyzés alján). Emellett nagyarányú, 7% feletti növekedést mutathat Észtország, Horvátország és Magyarország.

✔️ Az európai országok a tavaszi hónapokban a vártnál gyorsabb kilábalást mutattak a járványhelyzet okozta recesszióból. Fontos hajtóerő volt a lakossági fogyasztás, amelyben a javuló járványügyi helyzet és a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása játszott szerepet. A gazdasági mutatók arra utalnak, hogy a bővülés a nyáron is töretlenül folytatódott, amelyhez az EU-n belüli utazások fellendülése is hozzájárult. Ugyanakkor a gazdaság kínálati oldala nehezen tud lépést tartani a globális kereslet szintjével, illetve annak hirtelen ingadozásaival. Ez számos kulcsfontosságú iparágat érint, beleértve a logisztikát, valamint a nyersanyagok és egyes alkatrészek gyártását. A szórványos, a járványhoz kapcsolódó lokális bezárások és a kialakuló munkaerőhiány tovább fokozza a fennakadásokat. A megugró energiaárak, elsősorban a földgázé és a villamos energiáé, rövidtávon várhatóan szintén tompítják a növekedési lendületet.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

Az Európai Bizottság szerint Magyarország már az idén elérheti a járvány előtti gazdasági teljesítményét – Oeconomus

🔎 Az Európai Bizottság 2021. július 7-én publikálta legfrissebb előrejelzését az európai országok gazdasági teljesítményéről, az ún. Summer Forecastot. (Az eredeti dokumentum…Read More…

A koronavírus-álló ír gazdaság – Oeconomus

🔎 Írország 2020-ban meglepő gazdasági teljesítményt mutatott, 3,4% bővült a járványügyi korlátozások mellett is. A kimagasló teljesítmény 2021-ben is folytatódik. Az Európai…Read More…

#GDP #Magyarország #EuropaiBizottsag #EuropeanCommission #autumnforecast #hazaigazdasag #gazdasgiteljesitmeny #Europa #gazdasg

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre