Categories
OecoGlobus

A pandémia közepette új csúcsra emelkedik az étel házhozszállítás

🍲 Az új típusú koronavírus-járvány során az emberek több időt töltöttek otthonaikban, amely az ételek házhozszállítása iránti igény növekedésével járt együtt. A forgalom dinamikusan megugrott világszerte, hiszen a világ minden táján az éttermek számára a házhozszállítás vált a túlélés egyetlen pillérévé. Az USA-ban például a havi étel házhoz rendelés 2020-ban a duplájára növekedett, és a növekedés kisebb mértékben, de 2021 év elején is kitart. Az üzleti virágzás közepette a nagyobb vállalatok a tőzsdére lépést valósították meg. Az egyik legérdekesebb, első nyilvános tőzsdei bevezetés (IPO) az Amerikai Egyesült Államokban a DoorDash kapcsán történt 2020 decemberében. A cég dinamikusan növekedett az elmúlt években, 2018 és 2019 között az árbevétel több mint háromszorosára növekedett, közel 890 millió dollárig. Az amerikai székhelyű cég számára a pandémia robbanásszerű ugrást okozott, és csak 2020 első 9 hónapjában 1,9 milliárd dollár árbevételt ért el. 2020 év végén az amerikai piac közel felét a DoorDash alkalmazása fedte le, amely jelentős előrelépés a 2018-as 17 százalékos szinthez képest. Mindeközben a másik két versenytárs az Uber Eats és GrubHub rendre 26, illetve 16 százalékot birtokol.

📦 A DoorDash piaci értéke a kereskedés első napján, közel 90 százalékos részvényárfolyam emelkedést követően elérte a 72 milliárd dolláros értéket, amely közel tízszerese GrubHub-nak, amely 2018-ban még a piacvezető étel házhoz rendelést üzemeltető cég volt közel 40 százalékos részesedéssel. A magas cégértékelést annak fényében érdemes nézni, hogy a cég megalapítása óta minden egyes évben veszteségesen működik. A GrubHub 2018-ban még közel 40, míg a DoorDash alig 17 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

🚚 A Deliveroo 2021 március végén hajtotta végre az IPO-t Londonban, közel 10 milliárd dolláros értékelés mellett. Ugyanakkor a DoorDash-sel szemben az első kereskedési napon közel 30 százalékot zuhant az árfolyam. Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában ez volt az elmúlt egy évtized legnagyobb tőzsdére lépése, a CNN beszámolója alapján a Deliveroo IPO-ja mégis az elmúlt 20 év legrosszabb londoni tőzsdei indulásának számít. A szektorban szereplő cégek egyik legnagyobb nehézsége, hogy a felhasználók könnyen tudnak váltani az egyes alkalmazások között, emiatt rendkívül bizonytalanná válik a bevételszerzés. Ráadásul a szolgáltatás erősen sztenderdizált, mivel alapvetően két elvárással néznek szembe az ételszállító cégek, a gyorsasággal és olcsósággal. Továbbá 2020-ban az értékelést még fűtötte az otthonmaradás, ugyanakkor az átoltottsági-szint növekedésével a házhoz rendelés iránti kereslet csökkenése várható.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/egyre-jelentosebbek-a-regios-kulonbsegek-az-egyesult-allamokban/

#Etel #Hazhozrendeles #Tozsde #COVID

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre