Categories
OecoGlobus

A koronavírus-álló ír gazdaság

🔎 Írország 2020-ban meglepő gazdasági teljesítményt mutatott, 3,4% bővült a járványügyi korlátozások mellett is. A kimagasló teljesítmény 2021-ben is folytatódik. Az Európai Bizottság ún. nyári gazdasági előrejelzése (Summer Economic Forecast) 7,2%-os bővülést prognosztizál az idei évre, míg jövőre 5,1%-ot.

😷 A járványhelyzet nem kerülte el Írországot. A legjelentősebb korlátozásokat bevezető államok közé tartozott Európában 2020-ban. A tavaszi lezárás a leghosszabb volt az európai uniós országok közül, és különösen a turizmus-vendéglátást és a kiskereskedelmet sújtotta. Majd a későbbiekben is több alkalommal vezettek be szigorú intézkedéseket, amelyek eredményeként decemberben már a legalacsonyabb volt a megbetegedési ráta az EU-ban, és a korlátozások fokozatos lazításra is sor kerülhetett. Az idei évben már elsősorban az oltás került előtérbe a járványhelyzet kezelésének, ugyanakkor – Európa más területeihez hasonlóan – egyes korlátozások is fennmaradtak. Jelenleg a teljes körűen beoltottak aránya 52%-on áll.

❔ Mi okozhatta az ír gazdaság kiemelkedő teljesítményét a tavalyi évben?

📈 Az ír gazdasági növekedése az export szektor rekordnövekedésének köszönhető. A belgazdaság 5,4%-kal zsugorodott a járványügyi intézkedések hatására, de a külkereskedelem ezt is képes volt kompenzálni. A külgazdaság összességében 6,25%-kal bővült 2020-ban. Írország gazdaságilag igen nyitott ország, a teljes külkereskedelem (export és import összesen) a GDP 225%-nak felel meg a Világbank adatai alapján.

💱 Az export rendkívüli növekedése a gyógyszeriparnak és az infokommunikációs szektornak (ITC) köszönhető. A gyógyszeripari termékek között immunerősítők és koronavírus kezeléséhez kapcsolódó termékek voltak. Írországban számos nemzetközi óriásvállalat van jelen. Ugyanez igaz az infokommunikációs szektorra is, így például a Google, a Facebook vagy az IBM is rendelkezik helyi központtal. Emellett az otthoni munkavégezésre való átállás hajtotta a digitalizációt és az informatika.

🏭 A multinacionális vállalatok mutatták a legkiemelkedőbb teljesítményt, erőteljes bevétel-növekedést produkáltak (18,2% év/év alapon). Így a szegmens gazdasági súlya is emelkedett az év során. A teljes hozzáadott érték 50 százalékát tette ki 2020-ban, míg 2019-ben a részesedése 43,4 százalék volt. Írországban 245 ezren dolgoznak nemzetközi óriásvállalatnál. Az ország Európa multinacionális vállalatközpontja.

🔎 E szegmens kiemelt szerepe Írországban tudatos politika eredménye. Az ún. Ipari Fejlesztési Hatóságot (Industrial Development Authority, IDA) 1949-ben alapították, célja a gazdaság fejlesztése volt az export által vezérelt iparosításon keresztül. Az ország a magas hozzáadott értékű ágazatokat igyekszik vonzani, mint amilyen a gyógyszeripar és az informatika.

🇭🇺 Hazai szempontból érdemes látni, hogy Magyarországon 2011 óta működik a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA, 2014 előtti nevén: Nemzeti Külgazdasági Hivatal), amely működése hasonló az IDÁ-hoz. Az intézmény szolgáltatásaival ösztönzi a külföldi cégek magyarországi befektetéseit, illetve a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységét támogatja.

💾 Az eredeti források itt és itt olvashatóak:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-europai-bizottsag-szerint-magyarorszag-mar-az-iden-elerheti-a-jarvany-elotti-gazdasagi-teljesitmenyet/

#GDP #Írország #EuropaiBizottsag #EuropeanCommission #sumerfforecast #gazdasaginovekedes #valsagallo #covid19 #koronavirus #Europa #gazdasg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre