Categories
OecoGlobus

A harmadik negyedévben a visszarendeződés jelei látszanak az Európai Unió gazdaságában

🇪🇺 Az előzetes adatok alapján az Európai Unióban átlagosan 12,1%-kal, az eurózónában 12,7%-kal bővült a GDP 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest. 1995, tehát az Eurostat nyilvántartásának kezdete óta, a jelenlegi bővülés volt legnagyobb változás, amelyet negyedévről negyedévre mértek. A mostani kedvező érték azonban még mindig jelentősen elmarad 2019 azonos időszakától: az EU esetében 3,9%, míg a valutaövezet esetében 4,3% a GDP visszaesése év/év alapon.

🇭🇺 A magyar, harmadik negyedéves bruttó hazai összterméket november 13-án, pénteken ismerhetjük meg. Az európai gazdaság negyedéves alapon tapasztalt bővülése a hazai gazdaság harmadik negyedévére vonatkozóan is kedvező előjelnek tekinthető. A magyar GDP 2020 első negyedévében még 2%-kal tudott növekedni év/év alapon, miközben az Európai Unióban és az eurózónában már gazdasági visszaesés történt, (az EU esetében 2,7%, az euróövezet esetében 3,3% volt a csökkenés). A második negyedévben, – a koronavírus-járvány hatására, – a magyar recesszió mérsékelten kisebb volt (13,5%), mint az európai átlag, (az EU esetében 13,9%, az euróövezet esetében 14,8% volt a zsugorodás). A folyamatot az alábbi ábra mutatja.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható:

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10663774/2-30102020-BP-EN.pdf/94d48ceb-de52-fcf0-aa3d-313361b761c5

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/a-nagy-lezaras-gazdasagi-hatasa-a-ket-legerintettebb-szektorokban/

#GDP #EU #Eurozone #Magyarorszag #Hungary

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre