Categories
OecoGlobus

A bűvös 69-es, 70-es és 72-es szabály

📚 A befektetők, a portfólió elemzők és többek között a makrogazdasági szakemberek gyakran veszik számításba a befektetések, vagy éppen a bruttó hazai termék duplázódásának köztudatban sokszor szunnyadó, de mégiscsak örök érvényű szabályát. A következőkben ezért azt mutatjuk be, hogy mit is jelent az ún. 70-es szabály, és miért jelent meg a hetvenes szám mellett még két másik közeli érték is.

🖩Általánosan a 70-es szabály azt takarja, hogy egészen pontosan hány évbe telik, amíg egy befektetés, vagy éppen a gazdasági teljesítmény megduplázódik. A szabályszerűséget leggyakrabban a befektetések különböző éves kamatos kamatlábakkal való összehasonlítására használják, és leginkább arra mutatnak rá vele, hogy mennyi időbe telik, amíg látványos növekedésnek nem indul a befektetés. A 70-es szabályt duplázódási időnek is nevezik. De hogyan számolunk a 70-es szabállyal?

🔢 A hetvenet, mint abszolút számot, elosztjuk az éves hozam nagyságával. Ezzel az egyszerű számítással a közgazdászok meghatározhatják, hogy mennyi lesz a befektetés, a gazdasági teljesítmény értéke a jövőben. Fontos azért rámutatni, hogy a szabályszerűség egy durva becslésen alapszik, azonban egészen közel visz bennünket ahhoz, hogy meghatározzuk, hogy a befektetés mennyi idő múlva duplázódik meg. Bizonyos esetekben azonban a 69-es, és a 72-es szabályt alkalmazzák. Talán magától értetődő, hogy ezekben az esetekben ezt a két számot osztják el az éves növekedési ütemmel. A 69-es szabályt pontosabbnak tartják azokban az esetekben, amikor folyamatosan összetett és kamatosan kamatozó befektetések vannak, a 72-es szabály pedig a kisebb gyakoriságú kamatos kamatot hozó befektetések esetében használatos. Gyakran azonban egyszerűen csak a 70-es szabályt használják, mivel a nullára végződő kerek számot, egyszerűen könnyű megjegyezni.

📈 A befektetések mellett a szabályszerűség rendkívül gyakori alkalmazási terepe az országok gazdasági növekedése. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szabállyal adott gazdasági növekedés mellett, egyszerűen meg lehet mutatni, hogy hány év múlva duplázódik a hazai gazdaság. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogyha a gazdaság évente 12 százalékkal növekszik, akkor kevesebb, mint hat évre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság megduplázódjon (70/12=5,8). Fontos észben tartanunk, hogy a szabályszerűség csak akkor tekinthető valamelyest megbízhatónak, ha a növekedési ütem állandó. Ha a növekedés rátája hullámzik, a 70-es szabállyal még megközelíteni sem tudjuk a duplázódáshoz szükséges évek számát. Ennek ellenére olyan esetekben, amikor a növekedés állandónak tekinthető (népességnövekedés), a szabályszerűség jól alkalmazható.

🇭🇺 Magyarországon az utóbbi időszakban több szempont miatt is kardinális kérdés, a bruttó hazai termék növekedése. Amennyiben 3,5 százalék a GDP éves bővülése a magyar gazdaság 20 év múlva duplázódik. Ha a növekedési ráta 5 százalékos 14 év is elegendő a duplázódáshoz. Ha azonban például 7,5 százalék, a gazdasági teljesítmény 10 éven belül már megduplázódik.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/a-v4-es-orszagok-gazdasagi-sulyanak-novekedese-az-eu-ban/

#70 #69 #72 #novekedes #duplazodas #befektetesek

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre