Categories
OecoGlobus

2020 magas megtakarítási rátája jó alap lehet a következő időszak gazdasági növekedéshez

🇪🇺 A 2020-as év sajátosságait még évekig fogjuk elemezni. A tavalyi év különös jelenségei közé tartozik a megtakarítási ráta emelkedése, amely jelentős részben a háztartások fogyasztásának visszafogása miatt történt.

📉 Az Európai Unióban a háztartások megtakarítási rátája ugyan 2020 harmadik negyedévében csökkent a megelőző negyedévhez képest, mégis 4,5 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban (alábbi ábra).

📈 A megtakarítási ráta éves alapon számított növekedésének fő oka, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai továbbra is 3,6%-kal alacsonyabbak voltak az EU-ban, mint a megelőző évben. A háztartások rendelkezésre álló bruttó jövedelme helyreállt, és 1,5 százalékkal volt magasabb 2020 harmadik negyedévében a megelőző év azonos időszakához (2019 harmadik negyedévéhez) képest. (2020. második negyedévben kiugró eltérések voltak tapasztalhatóak, a fogyasztás közel 15%-os visszaesést mutatott, míg a megtakarítások hozzávetőleg 10%-os növekedést mutattak éves összehasonlításban, (csatolt ábra)).

👛 2020 harmadik negyedévében a háztartások megtakarítási rátája minden tagállamban nőtt éves összehasonlításban. A legnagyobb növekedést Hollandia (7,9 százalék) és Dánia (7,7 százalék) könyvelte el.

💸 Az európai országok többségében az előző évinél alacsonyabb volt a fogyasztás a harmadik negyedévben. Ugyanakkor már a gazdaság visszarendeződésének volt a jele, hogy a háztartások többet költöttek az előző negyedévhez képest. Ez szinte minden európai uniós tagállamra igaz, a két kivétel Lengyelország (+3,8%) és Portugália (+0,2%). A legnagyobb mértékű fogyasztás csökkenés a háztartásoknál Spanyolországban (-8,5%) és Olaszországban (-7,4%) volt megfigyelhető.

⬆ 2021-ben az új típusú koronavírus-járvány terjedése megfékezhetővé válik a vakcinának és a lakosság megfelelő átoltottsági szintjének köszönhetően. Magyarországon már körvonalazódnak a tervek a gazdaság idei élénkítésére vonatkozóan. 2021. február 4-én tartott Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című eseményén a Miniszterelnök, több más gazdaságélénkítő lépés mellett, kilátásba helyezte a korlátozások fokozatos feloldását 2021. második negyedévétől. A gazdaság újranyitásának időszakában sokat segíthetnek az előző időszak megtakarításai. A magas szinten lévő megtakarítások ösztönözhetik a beruházások növekedését, valamint az elhalasztott fogyasztások megvalósulása szintén élénkítheti a gazdaságot.

💾 A cikk forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/valsagallo-a-magyar-munkaeropiac/

#fogyasztas #megtakaritas #europaiunio #Europa #covid-19 #valsag #eurostat #gazdasagujranyitas #ujranyitas #gazdasagelenkites #gazdasagosztonzes

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre