Categories
OecoFocus

Új mérföldkő: A szuperállampapír már a lakosságnál lévő állampapír-állomány 60 százalékát teszi ki

💰 Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. április 12-én Facebookon jelentette be, hogy a szuperállampapír néven elhíresült Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő lakossági megtakarítás mértéke meghaladta az 5 500 milliárd forintos összeget. 2020-ban a pandémia ellenére a magyarok állampapírban tartott megtakarítása több mint ezer milliárd forinttal növekedett, és így meghaladta a 9 300 milliárd forintot. Mindez azt jelenti, hogy a lakosságnál lévő magyar állampapírok közel 60 százaléka már a MÁP+ konstrukcióban van elhelyezve. 2020 júniusában még a lakosságnál még csak 8 500 milliárd forint összegben volt állampapír, amelyből körülbelül 50 százalék, 4 200 milliárd forint volt szuperállampapír. Mindez azt jelenti, hogy a második és a harmadik koronavírus hullám során a magyar lakosság közel 30 százalékkal növelte a MÁP+ termékben a megtakarításait.

🏛️ A szuperállampapír fix, lépcsőzetesen emelkedő kamatozás mellett került kibocsátásra, miközben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a mindenkori inflációhoz kötötten biztosítja a reálkamat fizetést. A PMÁP körülbelül 10 százalékos arányt tesz ki a magyaroknál lévő állampapírok között. A KSH legfrissebb adatközlése alapján Magyarországon élénkül az infláció, hiszen a 2021-eses év első három hónapjában rendre 2,7; 3,1; illetve 3,7 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése. Ugyanakkor még márciusban is a jegybanki tolerancia sávon belül tartózkodott az áremelkedés mértéke, amely 3 ±1 százalékos tartomány. A növekvő inflációs nyomás a MÁP+ fix kamatozására negatívan hat, mivel veszélyezteti a reálhozamot a lakosság számára. A szuperállampapír a teljes 5 éves futamidő alatt éves szinten 4,95 százalékos hozamot biztosít, miközben az aktuális 5 éves lejáratú PMÁP 1,25 százalékos kamatprémiumot biztosít. Ennek alapján, amennyiben az infláció tartósan meghaladná a 3,7 százalékos értéket, abban az esetben érdemes lehet PMÁK-ba fektetni a MÁP+ megtakarításokat.  Ugyanakkor várhatóan az MNB a túlzott magas infláció elkerülése érdekében piaci beavatkozást fog eszközölni, mivel a magyar jegybank egyedüli feladataként az inflációs célkövetés mellett kötelezte el magát.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-nhp-hajra-program-kereteben-mar-tobb-mint-1-800-milliard-forint-kerult-28-ezer-vallalathoz/

#MAP+ #Szuperallampapir #Lakossag #Megtakaritas #MagyarAllampapir 

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre