Categories
OecoFocus

Rezsivédelmi körkép Európából

🔋Az Európa szerte eluralkodó, ugrásszerűen növekvő energiaárak súlyos terheket rónak az egyes országok fogyasztóira. A jó ideje példa nélküli drágulási hullám megfékezésére az Európai Unió kormányainak jelentős része családvédelmi intézkedéseket vezetett be. Rövid írásunkban bemutatásra kerül, hogy a közeljövőben milyen lépésekkel segíti a háztartásokat Németország, Ausztria, Lengyelország, illetve Magyarország.

🦅Az Európa legtekintélyesebb gazdasági erejével rendelkező Németország döntéshozói már április végén közzétettek egy több komponensből álló tervezetet, amely nagyfokú támogatást nyújt a német állampolgárok számára. A Der Spiegel információi alapján a program leginkább kiemelésre érdemes nóvumai a következők. Először is a német kormány az üzemanyagokra érvényes energiaadót három hónapnyi időtartamra mérsékli. Ezen felül a bejelentett munkahelyen dolgozó, jövedelemadó-köteles állampolgárok egyszeri, bruttó 300 eurós fogyasztástól független átalányösszeget kapnak kézhez a növekvő energiaárak ellensúlyozására. Az összeg a jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 120 000 magyar forintnak felel meg. Megemlítendő továbbá, hogy a szövetségi köztársaság vezetői június 9-től 9 euróban maximalizáltak a helyi-és regionális tömegközlekedési bérletek árát.

💰A Magyarország nyugati szomszédságában fekvő Ausztria szintén figyelemreméltó tehermentesítő intézkedéseket foganatosított. A háztartások és vállalkozások mindösszesen 6 milliárd eurós támogatási összegben részesülnek majd. Ami a hozzájárulás megoszlását illeti, 5 milliárd jut belőle az osztrák családok megsegítésére, hogy azok eredményesebben tudjanak megküzdeni a súlyosbodó energia-és megélhetési költségekkel. Az úgy nevezett „Entlastungspaket” (Tehermentesítési csomag) tartalma – a német segélyprogramhoz hasonlatosan – több elemből tevődik össze. Az állam, a hagyományos értelemben vett családi pótlékon túlmenően gyermekenként 180 eurós támogatást folyósít augusztus hónapban a családok részére. Ezen felül minden állampolgár egyszeri; 250 eurós nagyságrendű kiegészítésben részesül, amely első sorban a rezsiár-emelkedések ellensúlyozására szolgál. Külön hangsúlyozandó, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező lakosok szeptemberben 300 eurót kapnak majd, természetesen egyszeri alkalommal. Előzetes elképzelések alapján, az elkövetkezendő négy évben, a kormány által energiaügyi támogatásra fordított összeg 22 milliárd eurót tesz majd ki.

❎Ami Ausztria esetét különlegessé, vagy még inkább, különössé teszi, hogy az osztrák érdekképviseletek számottevő hányada elégedetlen a kormányzat intézkedéseivel. Sőt, egyenesen a magyarországiakhoz hasonlatos lépéseket követel a konkrét pénzügyi segítség helyett/mellett. A bécsi székhelyű, nagyjából 28 ezer tagot tömörítő GPA elnevezésű szakszervezet vezetője, Barbara Teiber például így bírálta a meghozott döntéseket: „Csalódáskeltő, hogy nincsenek közvetlen árcsökkentést elősegítő intézkedések. Sem áfacsökkentés, sem energiasapka. A csomag valójában a tehercsökkentés elszalasztott lehetősége.”

💡Az osztrák és egyéb szakszervezeti vezetők által hiányolt lépések nagy része Magyarországon megvalósult. Magyarország kormánya már évek óta kiemelt figyelmet fordít a rezsivédelemre, amelyre az energiaválság és az ukrajnai háború okán kiemelt szerep hárul. A minden korábbinál súlyosabb krízis nemrégiben a korábbi szabályozás átstrukturálására, megszigorítására késztette a kormányt, ám Németh Szilárd (a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos) leszögezte: már dolgoznak az elkerülhetetlen módsítások kompenzációján, amellyel a továbbiakban is garantálható lesz a magyar háztartások energiabiztonsága és kollektív védelme. Az eddig bemutatott kettő lehetséges megoldáson (konkrét anyagi támogatás, kedvezőbb energiaárak) túlmenően, létezik egy harmadik fajta állami gyakorlat a családok megsegítésére. Ez nem más, mint az alacsonyabb forgalmi adó biztosítása, amely többek között Lengyelországban érvényesül.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-rezsiarak-fixalasa-az-elmult-evek-egyik-legjelentosebb-gazdasagpolitikai-vivmanya-de-ennek-ara-van/

#rezsi #energiaarak #eu #magyarorszag #haztartasok

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre