Categories
Hírek OecoFocus

Oeconomus Sportkonferencia: Sportsikerek hatása a társadalomra és gazdaságra

🏟️ Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2023. november 30-i konferenciáján a harmadik kerekasztalbeszélgetés során a sportsikerek társadalmi és gazdasági hatását vesszük górcső alá. Bozsik Péterrel és Kemény Dénessel arról beszélgetünk, hogy milyen motiváció indít el valakit a profi sportolóvá válás útján. Milyen motivációt adhat egy sikeres sportoló a saját és a tágabban vett környezetének? Milyen lehetőségek állnak a magyar sportolók előtt? A magyar sport megőrizheti sikerességét?

🏃 A sport társadalmi hatásai igen széles körűek. A nagy sportesemények és a nemzetközi sportsikerek nem csupán önmagukban fontosok a társadalom számára. Kiemelt eszközei lehetnek a mozgásra és az egészséges életmódra nevelésnek. A prevenció a leghatékonyabb eszköze az igen elterjedt és életmóddal összefüggő betegségek megakadályozásának, amely az egészségügyi kiadások csökkentése, valamint a társadalom életminőségének javítása mellett a gazdaság produktivitásához is hozzájárul.

A kimagas sportteljesítmények és a nagyszabású sportesemények erősítik a nemzeti büszkeséget, ami a produktivitásra és a munkatermelékenységére is kedvezően hat. A nemzeti büszkeségre gyakorolt pozitív hatások egyik példája lehet a jó eredmények feletti öröm is. Így világbajnokság győztesének GDP-je növekszik a bajnoki cím elnyerése után, mivel a nemzeti büszkeséghullám pozitívan hat a gazdasági szereplőkre, javítva a munkakedv és a termelékenység emelkedik. A mérhető gazdasági teljesítmény növekményt 1990 óta mutatták ki. A 2008-as válság után a 2010-es bajnok Spanyolország és a 2014-es győztes Németország esetében is kedvezőbb volt a GDP növekedése, mint a megelőző és a vb-t követő évben.

🇭🇺 Magyarország esetében különösen fontosnak kérdésnek tekinthetjük a sportsikereket. Hazánk sportsikereit mutatja, hogy nagyon magas, 52,8 az egymillió lakosra jutó olimpiai érmek száma, amely a világon a 3. legjobb arány. Az aranyérmek esetében még kedvezőbb a helyzet, az egymillió lakosra jutó olimpiai aranyérmek száma 18,7, ami a második legjobb globális összehasonlításban. Hazánk különösen a nyári olimpiák alkalmával volt sikeres, 1896 és 2021 között a világ országai közül 9. legtöbb érmet szerezte, és a 8. legtöbb aranyérmet.


Magyarország az elmúlt évtizedben számos olimpiai sportág esetében volt házigazdája világ- és Európa-bajnokságoknak, közöttük olyan nagy népszerűségnek örvendő sportágakban, mint az atlétika, vizes sportok, kézilabda és sok olyan sportág, amelyben a hazai sportolók kiemelkedő sikereket értek el. Szerző: Németh Viktória. Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/olimpiai_ermek-sportagankent-1h0r6rpnmwjkl2e?live

💡 A sportolók sikereinek társadalomra gyakorolt hatásairól a kerekasztalbeszélgetés során beszélgetünk két vendégünkkel, Bozsik Péterrel és Kemény Dénessel.

 👉 Ha Téged is érdekelnek ezek a kérdések, regisztrálj, és gyere el az Oeconomus egésznapos konferenciára 2023. november 30-án 9:00 órai kezdettel, a Lónyay-Hatvany-villába (1015 Budapest, Csónak u. 1.)!

📜 A részletes program itt tekinthető meg.

REGISZTRÁCIÓ: itt

🔴 A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre