Categories
OecoFocus Oecogram

Oeconomus Sportkonferencia: Sportrendezvények gazdasági hatásai

🏟️ Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2023. november 30-i konferenciáján a második kerekasztal-beszélgetés során a sportrendezvények gazdasági hatását tesszük mérlegre. Milyen időtávon érdemes vizsgálni a sportesemények gazdasági hatásait? Mennyire szerteágazóak az eredmények? Miként segíthet az a rutin, amely a korábbi magyarországi rendezésű világversenyek során összegyűlt a hosszú távú előnyök növelésében? Az általános gazdaságösztönző hatások mellett, a beruházásokkal, az épített örökséggel, az infrastruktúra-fejlesztéssel, valamint a turizmussal, a médiapiaccal és országimázzsal kapcsolatos összefüggéseket is górcső alá vesszük.

💡 A következőkben egy-egy példán keresztül illusztráljuk a mega-sportesemények infrastruktúra fejlesztésre, országimázsra és turizmusra gyakorolt hatását, és hogy miként lehet a nagyberuházások kockázatait hosszú távú előnnyé formálni.

🏗️ A nagy sporteseményeknek milyen hatása lehet a beruházásokra és az épített örökségre?

🇭🇺 A Magyarországon megrendezett sportesemények között számos pozitív példa található arra, hogy a létesítmények kihasználtsága minden várakozáson felüli. Ennek egyik zászlóshajója a Duna Aréna, amelynek már tervezésekor alapvető célként fogalmazták meg, hogy a tervezett végleges épület önmagában is ki tudja szolgálni a Magyar Úszó-, Vízilabda-, Szinkronúszó- és Műugró Szövetségek igényeit. Mindazonáltal a létesítmény az élsport mellett a lakosság számára is éppúgy biztosítja a testmozgás lehetőségét. A helyszín a tekintetben is kiemelkedik, hogy 2017-es fennállása óta több nemzetközi világeseménynek volt helyszíne, a 2017-es úszó világbajnokságon kívül itt rendezték a 2022-es vb-t is, vízilabda és úszó Európa-bajnokságnak is helyszíne volt, továbbá junior úszó-világbajnokságnak és magyar felnőtt országos bajnokságnak is. 2024-ben rövidpályás úszó-világbajnokságnak és 2027-ben a soron következő vizes vb-nek lesz ismételten a helyszíne.

Ⓜ️ Ugyanakkor nem csupán a sportlétesítmények kihasználtsága fontos. A mega-sportrendezvényhez kapcsolódó beruházások jelentős hatást gyakorolhatnak teljes városrészek életére. Sok esetben, ahogyan a 2012-es londoni olimpia, vagy a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság esetében is, olyan városrészek infrastruktúrája fejlődött, amelyek korábban elmaradottabbak voltak vagy rozsdaövezetnek számítottak.

Milyen hatókörben vonz látogatókat és nézőket egy-egy mega-sportesemény?

✈️ A turizmus fellendülése mellett jelentős országmarketing értéke is van a nagy nemzetközi sportrendezvényeknek. Így például a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra 400 ezer jegyet eladtak el. Külföldről 103 országból vettek belépőt. Emellett több mint 200 országból több mint 2100 sportoló érkezett Magyarországra augusztus 19. és 27. között. Így olyan országokból is érkezhetnek hazánkba látogatók, amelyekből csak ritkán érkezik turista, és hírét vihetik hazáknak és turisztikai értékeinek.

🔊 A mega-sportesemények komoly országimázs értékkel bírnak. Így például a 2023-as atlétikai világbajnokságot a televíziós közvetítésen keresztül 1 milliárdan követhették, de a közvetítések összesen 3 milliárd emberhez jutottak el. A 2023-as atlétikai világbajnokság a 2017-es londoni játékok számaiból kiindulva legalább hatvanmilliárdos reklámértéket jelent Magyarország számára.

Ábra: Az ábra a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság példáján keresztül mutatja be a nagy, nemzetközi sportesemények gazdasági hatásait, közöttük az egyes szektorokra (turizmus-vendéglátás, kiskereskedelem), és a GDP felhasználási oldalára (fogyasztás, beruházások) kifejtett hatásait. Forrás: PWC, Magyar Turisztikai Ügynökség, Magyar Nemzet. Szerző: Németh Viktória. Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/atletika_vb-1hd12yxmo0lew6k?live

👉 Ha Téged is érdekelnek ezek a kérdések, regisztrálj, és gyere el az Oeconomus egész napos konferenciára 2023. november 30-án 9:00 órai kezdettel, a Lónyay-Hatvany-villába (1015 Budapest, Csónak u. 1.)!

📜 A részletes program itt tekinthető meg.

REGISZTRÁCIÓ: itt

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre