Categories
OecoFocus

Minden a terv szerint alakul, már a dinamikus inflációcsökkenés szakaszába léptünk

Az előzetes elemzői várakozásokkal összhangban 17,6%-ra lassult Magyarországon az infláció idén júliusban (2022 júliusához viszonyítva. Korábbi, júniusi infláció: 20,1%, év/év alapon). Havi szinten, vagyis júniusról júliusra a fogyasztói árak ismét emelkedést mutattak, de – a korábbi években tapasztaltakhoz képest – nem számottevő mértékben: átlagosan 0,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak idehaza. Pozitív fejlemény, miszerint az élelmiszerek ára átlagosan 0,9%-kal csökkent júliusban havi szinten mérve, immár második hónapja, valamint olcsóbbak lettek havi szinten a ruházkodási cikkek és tartós fogyasztási cikkek is. A következő hónapokban tovább folytatódhat a pénzromlási ütem fokozatos lassulása Magyarországon éves viszonylatban, és év végére az egy számjegyű inflációs tartomány is elérhetővé válhat, vagyis 10% alá eshet az infláció a jelenlegi információk és adatok alapján.

Hogyan alakult az infláció idén júliusban Magyarországon és azon belül az egyes főcsoportok árai miként változtak?

Erre ad választ a következő infografika éves (év/év) és havi (hó/hó) viszonylatban:

 

Milyen tényezők mozgatják a hazai inflációt, minek köszönhető az infláció lassulása?

Az infláció már tapasztalt és további várható lassulásához külső és belső gazdasági tényezők, gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt hozzájárulnak. Ezeket foglalja össze a következő infografika:

 

Mi várható a következő hónapokban, 2023 végéig a hazai infláció tekintetében?

A következő ábra azt mutatja be, hogy a hazai infláció jelenlegi információnk alapján az év utolsó hónapjaira várhatóan 10% alá lassul:

 

A cikk forrásai itt, itt, itt olvahatók.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/20-ra-lassult-a-hazai-inflacio/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre