Categories
OecoFocus Oecogram

Mennyivel lesz idén drágább a karácsony, mint a tavalyi?

🎄A KSH közlése szerint idén novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (66%) és az élelmiszerek ára (44%) emelkedett a leginkább. Az árak emelkedése a karácsonyi ünnepet is megdrágítja, annak minden területére kihat: ünnepi étkezésekre az élelmiszerárak és energiaárak miatt, de például az ajándékokra és a karácsonyfára is többet kell otthagynunk az eladónál.

🎁Ugyan még csak a novemberi inflációs adatok láttak napvilágot, a decemberieket majd 2023 elején közli a KSH, de már a novemberi árak alapján lehet következtetni arra, mennyivel is lesz drágább az idei karácsonyunk, mint a tavalyi volt. Egyrészt várakozások szerint decemberben kicsivel még tovább gyorsulhat az infláció, melyhez a december eleji üzemanyag-árstop elengedése is hozzájárulhat. Másrészt a legtöbb család már elkezdhette novemberben a karácsonyi előkészületeket, ajándékvásárlást, tehát már novemberben érződött a háztartások pénztárcáján az idei drágább karácsony.

📲Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-elelmiszerekarak-novekedese-mozgatja-most-a-leginkabb-az-inflacios-mutatokat/

Senior elemző

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre