Categories
OecoFocus

Jelentősen tovább lassult a hazai infláció májusban

Az előzetes elemzői várakozásokkal (22,2%) összhangban, de annál még kedvezőbb mértékben lassult idehaza az infláció: az áprilisi 24%-ról 21,5%-ra májusban (az előző év azonos hónapjához viszonyítva). Havi szinten, vagyis áprilisról májusra a fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal csökkentek. Havi szinten legutóbb 2020 novemberében csökkentek az árak. A következő hónapokban tovább folytatódhat a pénzromlási ütem fokozatos lassulása Magyarországon éves viszonylatban, és év végére az egy számjegyű inflációs tartomány is elérhetővé válhat, vagyis 10% alá eshet az infláció a jelenlegi információk és adatok alapján.

Bázishatások Az infláció lassulásához nagymértékben hozzájárult egy technikai tényező, az ún. bázishatás, vagyis az, hogy a tavalyi év májusának magas árnövekedési üteme most kiesett a mutató számításából (a bázisból). Ez a technikai hatás az év további hónapjaiban is jelentősen lassíthatja az inflációt. Emellett külső és belső gazdasági tényezők egyaránt hozzájárulnak a hazai infláció további várható normalizálódásához.

Nemzetközi tényezők Az utóbbi időszakban – a tavalyi évhez képest – a világpiaci energiahordozók és nyersanyagok árai, illetve az élelmiszerárak is normalizálódást mutattak. A világpiaci földgázárak, köztük a holland tőzsdei gázár (TTF) is jelentősen csökkent: a tavaly decemberben még 140-150 eurós TTF-jegyzés mostanra 30 euró alá csökkent. A hazai és nemzetközi (elsősorban EKB és Fed) jegybanki kamatemelések is visszafogják a gazdasági aktivitást, ezáltal hatnak az infláció lassulására. Továbbá a lakossági kereslet magas árak miatti korrigálása is visszafoghatja a további áremelési törekvéseket.

Élelmiszerárak A hazai, belső tényezőkre áttérve, az élelmiszerárak átlagosan 0,1%-kal drágultak májusban áprilishoz képest. Ugyanakkor a KSH közlése szerint több termék átlagára csökkent havi alapon: a sajt 2,3%-kal, a rizs 1,7%-kal, a vaj és vajkrém 1,3%-kal, a péksütemények 1,3%-kal, a tej 0,9%-kal, míg a baromfihús 0,6%-kal lett olcsóbb áprilishoz képest.

  • Folyamatosak a kiskereskedelmi üzletláncokban a kedvezményes árak alkalmazásai egyes termékek esetében, ill. az akciós időszakok. Egymásra licitálva mérséklik a nagyobb üzletláncok az árakat, versenyezve a vásárlókért. Ennek tartóssága elkezdte éreztetni hatását az inflációban is: áprilisban stagnáltak, májusban pedig csak minimálisan nőttek az élelmiszerárak a megelőző hónaphoz képest. Erről részletesen korábbi cikkünkben írtunk.
  • Az élelmiszeráraknál továbbá érdemes megemlíteni az árstopok hatását, mivel fontos szociális hatásai vannak elsősorban. Az árstopok június 30-ig maradnak érvényben, minden további lépésről a kormány dönt.
  • További intézkedés az élelmiszerárak tekintetében, miszerint online árfigyelő, árösszehasonlító rendszert vezetnek be július 1-jétől. Ez a rendszer várakozások szerint hozzájárul a piaci verseny fokozásához és megakadályozza a túlárazást.
  • Mindezeken felül kötelező akciók is indultak június 1-jével egyes termékcsoportok esetében a nagyobb üzletláncoknál, melyek szintén az árak csökkenése irányába hatnak az akcióban megjelölt termékek esetében. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez egy rendkívüli, ideiglenes intézkedés, melynek célja a lakosság védelme és a fogyasztás fenntartása.

Háztartási energiaárak E termékkör esetében pozitív fejleményeket láthatunk. A háztartási energia ára 3,0%-kal tovább mérséklődött májusban áprilishoz képest, ezen belül a vezetékes gázért 6,4%-kal kellett kevesebbet fizetni. Ehhez hozzájárult a kellemes idő beköszönte és ezáltal a fűtési szezon vége.

Üzemanyagárak E termékcsoport esetében is pozitívum, hogy tovább folytatódott az árcsökkenés: havi alapon 6,6%-kal lettek olcsóbbak a járműüzemanyagok. A lakossági benzin és dízel fogyasztáson keresztül közvetlenül is hozzájárulnak az üzemanyagárak a teljes infláció alakulásához, de közvetetten, a szállítási költségek alakulásán keresztül a legtöbb termék és szolgáltatás árát befolyásolják. A nyersolaj világpiaci ára május folyamán a korábbiakhoz képest alacsonyabb szintre került, mely átgyűrűzött az üzemanyagárakba is. A forint dollárral szembeni árfolyama erős szinteken maradt májusban, ez pedig szintén pozitív hatással volt a hazai üzemanyagárakra.

Szolgáltatások A termékkör árait jelentősen emelték az utóbbi hónapokban, vagyis érződnek az infláció másodkörös hatásai. A nyári utazási, üdülési szezon indulásával a szektor árai is megmozdulhatnak. Májusban a szolgáltatások 0,9%-kal drágultak áprilishoz képest, ezen belül a belföldi üdülés 2,0%-kal. Ugyanakkor az új vármegyebérletek május 1-jei bevezetése pozitívan hatott a szolgáltatások árára, lassítva azok emelkedését: a KSH közlése szerint a munkahelyre, iskolába történő utazásért 21,7%-kal kevesebbet kellett fizetni májusban, mint áprilisban.

Forinterősödés Ahogy egy korábbi nyilatkozatunkban megfogalmaztuk, sokkal lassabban gyűrűzik át az árakba a forint erősödésének hatása, mint a leértékelődése, időre van szükség hozzá. A hatás importtermékenként eltérő lehet, illetve befolyásolja a fogyasztói preferenciák esetleges változása is, vagyis, hogy az import/hazai termék helyettesítési hatás hogyan alakul.

Eurózóna inflációja Az eurózónában májusban jelentősen lassult az infláció, az áprilisi 7%-ról 6,1%-ra májusban (az előző év azonos időszakához viszonyítva). Az eurózóna infláció folyamatai a külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül idővel a hazai árakba is átgyűrűznek, segítve a magyar árnövekedés lassulását. Az eurózónában májusban is az élelmiszerárak emelkedtek a legnagyobb mértékben (13,4%), de a szolgáltatások árai is egyre inkább nőnek a térségben (5%). Az Eurostat előzetes közlése szerint egyedül Hollandiában gyorsult az infláció májusban, a többi eurózóna tagállamban az áremelkedési ütem lassulását regisztrálták. A teljes Európai Unióra vonatkozó májusi inflációs adatokat június 16-án, jövő pénteken közli az Eurostat, akkor derül fény a teljes uniós inflációs „sorrendre”.

A cikk forrásai itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatóak.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/jelentosen-lassult-a-hazai-inflacio-aprilisban/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre