Categories
OecoFocus

Dinamikus béremelkedés mellett is rekord szinten a foglakoztatás

📈 A KSH által legutoljára publikált, 2021. augusztusra vonatkozó adatok alapján a 15–74 éves korosztályon belül 4 millió 678 ezer fő állt foglalkoztatásban. 2021. június–augusztus során a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest 40 ezer bővült, 4 millió 659 ezer fő volt. Miközben az elsődleges, vagyis a hazai munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezer fővel nőtt, addig a külföldön munkát vállalók létszáma 17 ezerrel csökkent.

🏅 A 15–64 éves korcsoport esetében mért foglalkoztatási ráta 73,5% volt 2021. június–augusztus időszakában, amely a rendszerváltás óta a legmagasabb értékét jelenti. A foglalkoztatás a nők és a férfiak esetében egyaránt növekedett. A férfiak esetében a foglalkoztatási ráta 1,0 százalékponttal, 78,3%-ra bővült. A nőknél a foglalkoztatási ráta 1,8 százalékponttal, 68,8%-ra emelkedett.

🧑‍🤝‍🧑 A foglalkoztatási adatok életkor szerinti bontását tekintve leginkább az idősebb korcsoportoknál emelkedett a mutató. 2021. június-augusztus időszakban az 55–64 éves korosztályban 3,7 százalékponttal, 63,8%-ra emelkedett. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 87,3%-ra emelkedett. Míg a fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak száma 273 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal, 27,8%-ra csökkent. A fiatal munkavállalók esetében számos tényező befolyásolja munkaerőpiaci helyzetüket, a különféle munkaerőpiacot érintő jelenség erőteljesebben csapódik le e korosztály esetében, (mint például a szezonalitás, válsághelyzet, oktatásban való részvétel, erről korábban az Oeconomus oldalán hosszabb elemzést publikáltunk, link a bejegyzés alatt található). A 25 év alatti fiatalok esetében 2022-ben SZJA-mentesség lép életbe, javítva munkába állasuk lehetőségeit.

💰 A rekordmagas foglalkoztatás mellett a keresetek dinamikus bővülése is folytatódott. A KSH által publikált legfrissebb adatok alapján 2021 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó bérek a vállalkozások körében 6,2%-kal, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 11,8%-kal nőttek.

🔍 Így összességében az átlagbérek emelkedése (7,9%, vállalkozások körében: 6,2%) meghaladta a minimálbér és a garantáltbérminim év/év alapon mért bővülését (4-4%). (Az átlagbérek és a minimálbéremelés összefüggéséről írtunk korábban az Oeconomus oldalán, link a bejegyzés alatt.) A gazdaság teljesítménye az elmúlt években lehetővé tette a dinamikus béremelkedést, amely nem vetette vissza a foglalkoztatás emelkedését. A minimálbéremelés és az átlagbérek változása közötti összefüggésről az Oeconomus oldalán korábban írutunk (link a bekezdés végén).

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/25-ev-alatti-fiatalok-munkaero-piaci-helyzete/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-minimalber-emeles-a-magasabb-berkategoriakat-is-felfele-hajtja/

 

#foglalkoztatas #keresetek #Magyarorszag # beremeles # minimalberemeles #25evalattifiatalok #szjamentesseg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre