Categories
OecoFocus

A minimálbér emelés a magasabb bérkategóriákat is felfelé hajtja

💹 2022-ben 167 400 forintról 200 ezer forintra emelkedhet a minimálbér, míg a garantált bérminimum 260 ezer forint lehet az idei 219 000 forint helyett. Ez közel 20%-os bővülést jelent. Az elmúlt évtizedben két alkalommal került sor jelentős léptékű, 10%-ot meghaladó minimálbér emelésre. Először 2012-ben, amikor a jövőre tervezett 20%-os emeléshez hasonló arányú bővülés történt. Majd 2017-ben 15%-os emelés történt a bérkategóriában. Emellett 2018 és 2020 között rendre 8-8%-os növekmény következett.

🔍 Nemzetközi kutatások alapján a minimálbér emelése kihat a bérskála további szintjeire is, a munkavállalók legalább 40-50 százalékát érinti. A legalacsonyabb bérkategóriába a munkavállalók 10%-a tartozik, majd a garantált minimálbéresek (szakmunkás minimálbér) aránya 20% körül alakul, és az e fölötti keresetekre is felhajtó ereje van a minimálbér szint emelkedésének.

💸 Hazánkban az elmúlt évek során az átlagkeresetek is dinamikusan bővültek. Ugyanakkor a nagyobb léptékű minimálbéremelések hatása elnyújtva érvényesült. A 2012-es változásnak még visszafogottabb hatása volt az átlagkeresetekre, amely akkor 5% növekedett. A 2017 óta bekövetkezett emelkedés azonban már sokkal dinamikusabb volt, rendre meghaladta a 10%-ot. 2017-ben 13%, majd 2018-ban és 2019-ben meghaladta a 11%-t. Majd 2020-ban 10% körüli bővülés következett. Mindezen felül azt is szem előtt kell tartani, hogy a minimálbér statisztikák a bruttóbérekre vonatkoznak, a nettóbérek esetében az elmúlt évtizedben bevezetett családi adókedvezmények hatása is érvényesül (a témához kapcsolódó korábbi írásunk linkje a bejegyzés végén található).

👷 Várhatóan a következő évi minimálbéremelés hatásai sem egyszerre fognak jelentkezni a teljes bérskálán, hanem elnyújtva lesz érzékelhető.

🇪🇺 A minimálbérek emelkedéséről nemzetközi összehasonlításban írtunk az Oeconomus oldalán, a link a bejegyzés végén található.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/%f0%9f%8c%8e-europai-minimalber-korkep-oecomaps/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-anyakat-tamogato-gazdasagpolitikai-intezkedesek/

#minimalber #atlagber #keresetek #beremelkedes #bruttoberek #Magyarorszag

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre