Categories
OecoFocus

A diákhitelezés tendenciái Magyarországon

🧑‍🎓Az Amerikai Egyesült Államokban nemrégiben elmélyült diákhitel-krízis komoly kérdéseket vetett fel az amerikai felsőoktatási rendszer működésével kapcsolatosan. A diákhitel intézménye az USA-ban, illetőleg szerte a világon, elfogadott és kézenfekvő támogatási forma azon tanulók részére, akik valamilyen okból kifolyólag nem képesek önállóan finanszírozni tanulmányaikat; esetlegesen nem nyertek felvételt államilag finanszírozott képzésekre. A téma aktualitása és relevanciája alapot keletkeztet a hazai diákhitelállomány áttekintésére, rövid írásunkban ezt járjuk körbe.

💳 Magyarországon a 2001-es évtől kezdődően létezik önálló, a „magyar modellre” támaszkodó diákhitel-rendszer. A konstrukció megalkotása során a leghatékonyabb nemzetközi hitelrendszerek eleimei kerültek egyesítésre egy sajátos szerkezet létrehozásának céljából. A magyar hallgatói hitelfolyósító szisztéma a Felsőoktatási Fejlesztési Program keretein belül öltött formát; a korábban a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött egyezmény alapján. A hazai modell középpontjában az esélyegyenlőség és a felnőttképzés előmozdítása, valamint az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése és elterjesztése állnak. Mindezen célok eredményes megvalósítására jött létre 2001-ben a Diákhitel Központ Zrt., amely immáron több, mint húsz éve patronálja a hazai felsőoktatásban tanulókat. A 2001-től 2020-ig terjedő időszakban a diákhitelt igénylő hallgatók száma meghaladta az 500 ezret is; a rendelkezésükre bocsátott pénzösszeg pedig hozzávetőlegesen 500 milliárd forintot tett ki. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a konstrukció bevált; támogatásán keresztül hatékonyan működik a diákok tehermentesítése.

📈 Az elmúlt évek egyértelműen legnagyobb kihívása, a koronavírus járvány elleni küzdelem nem vetette vissza a különböző diákhitel-variációk iránti keresletet. Sőt, 2020-ban a 2000-es évek eleje óta nem tapasztalt aktivitás volt megfigyelhető e terén. A járványhelyzet kirobbanásának esztendejében a Diákhitel Központ nagyjából 42 ezer új megállapodást kötött, melyeknek kétharmadát a májusban elindított, szabad felhasználású Diákhitel Plusz tette ki. A 2021-es adatok szintén nagy fokú aktivitást tükröznek: tavaly több, mint 33 milliárd forint értékű támogatás került kiutalásra. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a válsághelyzetre és a fokozódó gazdasági nehézségekre való tekintettel a Diákhitel Központ, a Magyarország Kormánya által bevezetett hiteltörlesztési moratóriumot kiterjesztette a diákhitelt felvevők körére is, így a visszafizetési haladék őket is érintette egészen 2022. június 30-ig. Ráadásul a kamatok is igen kedvezően alakultak: A Diákhitel 2 esetében ezek egyébként is 0%-osak voltak, ám a Diákhitel 1 kamatát is sikerült 1,99%-on tartani. Ez utóbbi adat kiugrónak tekinthető, hiszen ilyen alacsony kamatot még sohasem szabtak ki az adott hiteltípus – egyéb iránt nem túl hosszú idejű – fennállása alatt. A Diákhitel 1 kapcsán kiemelendő, hogy a kormány a maximálisan megigényelhető havi támogatási összeget a korábbi 70-ről 150 ezer forintra emelte 2021-ben. Az intézkedés hatása nem maradt el. Akadt például olyan három napos periódus is, amely során körülbelül 500 hallgató kötött szerződést (illetőleg módosított már élő megállapodását) a legmagasabb pénzösszeg megszerzésének céljából.

🔮A 2022-es év adataival kapcsolatosan még korai lenne bármiféle konklúziót levonni, annyi azonban bizonyosan kijelenthető, hogy a gazdasági válság a hitelpiacon is érezteti majd befolyásoló hatásait. A súlyos inflációs nyomás és az ebből fakadó áremelkedés további pénzösszegek felvételére kényszerítheti azokat a hallgatókat és családjaikat, akik nem engedhetik meg maguknak a képzési díj kifizetését, illetve akik nem jutottak be állami ösztöndíjas képzésekre.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/2021-ben-dinamikusan-bovult-a-lakossagi-hitelezes-kulonosen-a-lakashitelek/

#diakhitel #usa #magyarorszag #kereslet #haboru #inflacio

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre