💳 A Magyar Nemzeti Bank összefoglaló tájékoztatója alapján Magyarországon a fizetési forgalom 2020 harmadik negyedéve során lényegében visszatért a COVID-19 előtt megfigyelhető trendjéhez. A pandémia kirobbanásával nem csak a magyarok mindennapjai, de korábbi fizetési szokásai is jelentős mértékben átalakultak. Az egyik legjelentősebb változás, hogy a hagyományosan a készpénzhez ragaszkodó magyar társadalom készpénzfelvételi aktivitása 2020 második negyedévében jelentős mértékben visszaesett. A megelőző negyedévhez képest 2,5 millióval kevesebb készpénzfelvétel történt hazánkban, amely értékben 200 millió forintot jelentett. A korábbi évek harmadik negyedévében folyamatos forgalomnövekedés volt megfigyelhető, hiszen 2018-ban 1 396, 2019-ben 1 699, illetve 2020-ban 2 032 milliárd forint összértékben történt tranzakció.

💸 Hazánkban az új típusú koronavírus következtében életbe lépő kormányzati intézkedések alapján az elektronikus fizetési lehetőségek használata jelentősen megugrott. 2020 harmadik negyedévében közel 140 ezer darabbal növekedett a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma, amely így meghaladta a 9,7 millió darabot. Az érintéssel történő fizetésre alkalmas kártyák száma pedig meghaladta a 90 százalékos részarányt. Miközben 2020 második negyedévében jelentős visszaesés történt, addig a harmadik negyedévben a kártyatranzakciók száma közel 13 százalékkal, míg érték alapon közel 20 százalékkal haladta meg a 2019 azonos időszakának adatait. Az MNB statisztikai adatai szerint ez összesen 266 millió fizetési tranzakciót jelentett, amelynek összesített értéke meghaladta a kétezer milliárd forintot.

📈 A kijárási korlátozások hatására az otthonukban lévő magyarok fogyasztói szokásaik átalakuláson mentek keresztül, és a pénzforgalom máshol kezdett el megvalósulni. A megnövekvő házhoz rendeléseknek köszönhetően a 2020 harmadik negyedévében a fizikai helyszíneken lebonyolított vásárlások száma 10 százalékkal, míg értéke 16 százalékkal csökkent. Mivel az emberek országszerte az online szolgáltatások igénybevétele felé fordultak a járvány közepette, ezért az időszakban az internetes fizetési forgalom rekordszintű növekedést ért el. Az online vásárlások darabszáma 35 százalékkal, míg a tranzakciós érték alapján 38 százalékos növekedés volt megfigyelhető 2019 azonos időszakához képest. A vásárlási forgalom mellett a belföldi forint átutalások darabszáma is közel 7 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor érték alapján 5 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ráadásul az átutalások közel fele a 2020 március elején elindításra kerülő, azonnali fizetési szolgáltatáson keresztül került végrehajtásra a pénzintézetek által.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#Penzforgalom #Kartya #Vasarlas #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorra koncentrál.