Categories
OecoFocus

A 2020 GDP-arányos hiány a járvány helyzet kezelése miatt volt magas

🔎 A KSH 2021 áprilisban publikálta a 2020. évre vonatkozó kormányzati szektor egyenlegét. Az előzetes adatok szerint 3870 milliárd forint, a GDP 8,1%-a volt a 2020. évi hiánya. Az egyenleg az előző évhez képest 2882 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal lett kedvezőtlenebb.

🔢 A kormányzati szektor bevétele 20 775 milliárd, kiadása 24 644 milliárd forint volt. A magas deficit a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések miatt emelkedett meg.

📉 A bevételek a válság ellenére enyhe növekedést mutattak. 38 milliárd forinttal, 0,2%-kal bővültek. Több tétel, így a jövedelemadó-bevételek, a termelési adók és az áfa-bevételek is emelkedtek, míg a társadalombiztosítási hozzájárulások és az egyéb bevételek csökkentek. A jövedelemadó emelkedése mögött a 2020-ban is emelkedő keresetek és a munkaerőpiac stabilitása állhatott. Eközben a társadalombiztosítási bevételek kiesése mögött a járvány hatásainak enyhítésére szolgáló intézkedések állhattak. A veszélyeztetett ágazatokban a kormány járulékmentességet biztosít a munkavállalók számára 2020. márciustól júniusig.

📈 A kiadások 2920 milliárd forinttal, 13,4%-kal nőttek. A kormányzati szektor egyéb kiadásai 2169 milliárd forinttal, 56,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, elsősorban a koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések következményeként. A hitelfelvétel esetében szintén jelentősebb emelkedés történt, (988 milliárd forintról 3870 milliárd forintra nőtt egy év alatt). A kormányzati szektor adóssága – az MNB adatai alapján – 2020 végén 38 408 milliárd forintot, a GDP 80,4 %-át érte el.

📁 Varga Mihály, pénzügyminiszter kiemelte a 2020-as költségvetés kapcsán, hogy a kormánynak meg kellett találnia a módját, hogy azonnali támogatást nyújtson a munkahelyek megőrzéséhez, a nehéz helyzetbe került cégek megmentéséhez, emellett segítse a gazdaság szereplőit abban, hogy felkészüljenek a járvány utáni helyzetre. Mindezeket a célokat szolgálta a 2020-ban létrehozott Gazdaságvédelmi akcióterv, amire a kormány korábban nem látott mértékű, a GDP mintegy 28 százalékát kitevő pénzösszeget mozgósított. A központi költségvetés egészét nem hagyták érintetlenül a többletkiadások és a költségvetési bevételek terhére nyújtott kedvezmények. A pénzügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a 2020-as válság sokkal kedvezőbb helyzetben érte a magyar gazdaságot, mint a 2008-as.

💾 Az eredeti forrás itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-europai-unios-atlagnal-lenyegesen-kedvezobb-volt-a-munkanelkuliseg-a-visegradi-orszagokban/

#deficit #hiany #allamadossag #kormanyzatiszektor #kiadas #bevetel #Magyarország #gazdasagiosztonzo #gazdasagujrainditas #KSH #hazaigazdasag #gazdasg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre