Categories
Hírek

Demográfia és versenyképesség az Európai Unióban műhelykonferencia

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), „Demográfia és versenyképesség az Európai Unióban” címmel rendezett közös műhelykonferenciát csütörtökön, május 23-án. A rendezvényen bemutattuk az együttműködésben készült új kiadványunkat, amely 13 fejezetben ismerteti a demográfiai folyamatok és versenyképesség összefüggéseit, részletesen bemutatva a gyermekvállalási és házasságkötési kedvre, a születések számára, az időskori eltartottságra, a munkaerőpiaci helyzetre, valamint a nők foglalkoztatottságára vonatkozó adatokat.

„A következő évszázad tétje nem kisebb, mint Európa megmaradása”

„Családok nélkül nincs nemzeti jövő, és nincs gazdasági cselekvőképesség sem”- mondta köszöntőjében dr. Hornung Ágnes a KINCS és az Oeconomus közös rendezvényén. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Európa jelentős demográfiai kihívásaira mutatott rá, kiemelve, hogy évről évre kevesebb gyermek születik. dr. Hornung Ágnes hozzátette: ha így folytatódik, „a kultúránk is megszűnik, közös értékeinknek is nyoma vész”. A 2010 óta tartó családpolitika egyik kiemelt célja, hogy ne fenyegessen ez a veszély. A családbarát fordulatot azért indította el a magyar kormány, hogy hozzájáruljon a családok jólétének növeléséhez és a család minden tagjának lehetőségeket biztosítson a boldoguláshoz.

„Ha van gyermek, van jövő” – mondta Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki videóüzenetében hozzátette: a gyermekszám és az erős középosztály gazdasági, versenyképességi kérdés is, de biztonsági, nemzetbiztonsági dimenziói is vannak. Az államtitkár rámutatott: bár Magyarország az Unió részéről méltatlan vádak és támadások sorozatát kénytelen elviselni, hazánk éppen azzal védelmezi Európát, hogy ragaszkodik és óvja Európa keresztény kulturális örökségét. A tét Európa megmaradása, ezért a soros uniós elnökség alatt is azon lesznek, hogy Európa szeme végre felnyíljon és elkezdjen valódi megoldásokat keresni a kontinens sorsát meghatározó kérdésekre, így a demográfiai kihívásokra is.

„Az EU lejtmenetben van, a magyar modell ugyanakkor jó példa arra, hogy ezen lehet változtatni” – mondta Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, aki rámutatott: a Föld 8 milliárdosra nőtt népességén belül az Európai Unió lakossága alig több mint 5 százalékot tesz ki. Évente kevesebb mint 4 millió gyermek jön világra az Unióban, egyötödük Európán kívüli édesanyától. A KINCS elnöke kitért arra is, hogy az európai társadalom egyre inkább öregszik, másfélszer több az idős, mint a gyermek. A „magyar modell” ugyanakkor eredményes, a gyermekvállalási és a munkavállalási kedv egyszerre növekszik, ami alapvető a versenyképesség szempontjából. Magyarország a belső erőforrásokra támaszkodva javít gazdasági helyzetén, a munka- és családalapú társadalomban a családok támogatása közügy, a jövőbe való befektetés.

Dr. Törcsi Péter az Oeconomus kuratóriumi elnöke kifejtette: Nyugat-Európában a problémát a nyugdíjkorhatár megemelésével, a fiatalok minél korábbi munkába állításával és a migránsok tömeges bevonzásával igyekeznek kezelni. Ezzel szemben a „magyar recept” a családpolitikai intézkedésekre épít, és már láthatóak a pozitív trendek. Hangsúlyozta, hogy a magyar családpolitikát már mindenki elismeri és nagyra értékeli. „Ezen a pályán érdemes továbbmenni”. Reményét fejezte ki, hogy az EP-választások eredményeként a családbarát erők nagyobb arányban fogják képviseltetni magukat, ami pozitív folyamatokat indíthat el a demográfia és a versenyképesség tekintetében Európában.

A demográfiai folyamatok hatása a versenyképességre

A konferencián a „Demográfia és versenyképesség az Európai Unióban” című kiadványt a KINCS és az Oeconomus munkatársai ismertették, bemutatva a jelenleg zajló demográfia folyamatokat, és ezen folyamatok és a versenyképesség összefüggéseit. Az elmúlt évtizedekben aggasztóan csökken a születések száma, viszont a születéskor várható élettartam gyors ütemben növekszik. Az öregedő vagy elöregedett társadalmak versenyképességét a munkaképes korosztály csökkenése és az időskori eltartottsági ráta növekedése, illetve ezekkel szoros összefüggésben az egyre növekvő egészségügyi és szociális költségek, az egyre nehezebben fenntartható nyugdíjrendszerek befolyásolják negatív irányba. A fejlett világ, benne az EU országai, ezekre a kihívásokra most keresik a választ.

A kiadvány bemutatása után dr. Molnár Balázs Péter Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár és Szakáli István Loránd, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatójának részvételével egy szakpolitikai kerekasztal-beszélgetést hallhattak a résztvevők, amelynek fókuszában Magyarország uniós elnökségének jelentősége állt.

A kiadvány itt elérhető: bit.ly/44XgaAw

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [1.91 MB]

A Szegedi Tudomány Egyetemen diplomázott kommunikáció szakon majd a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett diplomát. Korábban külkereskedelmi és banki területeken dolgozott, majd 25 évet töltött a médiában, többek között a Duna Televízió, majd az MTVA szerkesztő-műsorvezetőjeként. Az Oeconomus külső és belső kommunikációjáért felel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre