Categories
Oecogram

Mi a jelentősége annak, hogy a Nemzetközi Úszószövetség Budapestre költözik?

2023 júliusában, a fukuokai vizes világbajnokságon jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusán az elnökség egyhangú döntéssel jóváhagyta a szervezet székhelyének költözését a svájci Lausanne-ból Budapestre. Milyen jelentősége lehet annak, ha egy nemzetközi sportszövetségnek Magyarország adhat otthont? A következő cikk erre a kérdésre keresi a választ.

🗺️A svájci Lausanne a világ sportfővárosa. A Nemzetközi Olimpiai Szövetséggel együtt 32 nemzetközi sportszövetségéből 20 svájci székhellyel rendelkezik, ebből 15 található Lausanne-ban.  Mindösszesen 11 ország ad otthont sport világszövetségeknek. Európán kívül még két kontinensen van központja ilyen szervezeteknek: az Egyesült Államokban, San Diegóban a szörfé, míg Malajziában, Kuala Lumpurban a tollaslabdáé. Csupán három olyan ország van a világon, ahol egynél több szövetség található: Svájc (20), az Egyesült Királyság (2) és az úszószövetség 2024-ben elkezdődő költözésével Magyarország (2).

🏊‍♂️ A Nemzetközi Úszószövetség a legmagasabb bevételű szervezetek között van

🏅 A legnagyobb bevétellel rendelkező sport világszervezetek közül a labdarúgás (FIFA) kivételes helyzetben van. A FIFA bevételei 46-szor magasabbak voltak, mint a második kosárlabdáé, amely szintén közel harmadával meghaladta meg a harmadik teniszét, 2018-as adatok alapján. Ugyanakkor hazai szempontból érdemes azt is látni, hogy 11 legmagasabb bevétellel rendelkező sportág nemzetközi szövetségei közül kettő székhelye lesz Budapesten 2024-től. Az Úszószövetség a 8., míg a már jelenleg is hazánkban működő Nemzetközi Judo Szövetség a 11.

Milyen társadalmi és gazdasági jelentősége van a Nemzetközi Úszószövetség Budapestre költözésének?

🤽‍♂️ A Nemzetközi Úszószövetség költözése számos előnyt biztosít hazánknak. A Budapesten létesülő tudásközpont számára egy olyan irodaépület, uszodakomplexum és kollégium épül majd meg, amely nemcsak a külföldi, hanem a magyar sportolók fejlődését is szolgálja. Az edzőközpontban készülő ösztöndíjasok legalább 20%-a, illetve a világszövetség adminisztrációjában állást kapók legalább a fele mindenképp magyar lesz. Minden korábbinál több úszósportokban versenyzőnknek tud a Nemzetközi Úszószövetség segítséget nyújtani az egyetemi tanulmányaihoz és a felkészüléséhez.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-sport-es-az-egeszseges-eletmod-pozitiv-gazdasagi-hatasa/

https://www.oeconomus.hu/oecogram/szoboszlai-dominik-atigazolasa-a-szamok-tukreben/

https://www.oeconomus.hu/irasok/bemelegites-a-2022-es-foci-vilagbajnoksagra/

 

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre