Categories
Oecogram

Hazai gyógyszergyártók külföldön: Írországban terjeszkedett a Richter

A magyar gyógyszergyártás hosszú ideje az exportszektor húzóágazata. A magyar vállalatok több mint száz országban vannak jelen és közel 1300 milliárd forintos árbevételt produkáltak 2021-ben. A Richter írországi terjeszkedése azért kiemelten fontos a hazai gyógyszeripar szempontjából, mert újabb lépést jelenthet a jellemzően keleti fókuszú kapcsolatok színesítése felé.

A magyar gyógyszergyártás egyrészt több mint 120 éve áll a lakosság életminőség-javításának szolgálatában, másrészt pedig hosszú évek óta az exportszektor egyik húzóágazata, és különösen reziliensnek bizonyult az új típusú koronavírus-járvány időszakában. 2021-ben közel 1300 milliárd forint volt az iparág árbevétele, míg 2019-ben alig kevesebb, mint 1200 milliárd. Ezek tekintélyes számok és önmagukban nem mutatják, hogy összességében a magyar gyógyszeripar a világ 100 országában van jelen. A szektor nagyjából 30 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést, és szektorális sajátosság a képződött profit kutatásba és fejlesztésbe való visszaforgatása. A kutatás és fejlesztés teljesítménye kiúgró, nagyjából 16,5 százalékosra tehető. A hazai gyógyszerszektor kimondottan exportorientált, ugyanis a termelés több mint 82%-a megy külföldre, ami az olyan nyitott gazdaságok esetében, mint Magyarország, a külgazdasági növekedés egyik motorja. A szektor teljes exportbevétele 2021-ben 900 milliárd forint volt.

Emellett a hazai gyógyszergyártók jelentős foglalkoztatók is, 15 ezer főt is meghaladó teljes állású munkavállalóinak közel 45%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ami kiemelkedő tudásbázist jelent a szektorban. Partneri hálózatukon keresztül így minden, az ágazatban foglalkoztatott 100 munkavállaló további 125 álláshely fenntartásához járul hozzá. A több mint 2500 főt foglalkoztató hazai gyógyszerkutatási- és fejlesztési ágazatban átlagosan évi 70-80 milliárd forintot költenek kutatás-fejlesztésre. Ahhoz azonban, hogy egy új gyógyszer létrejöhessen, több száz ember átlagosan 15 évnyi munkája szükséges, és egyes iparági becslések szerint mindez több mint másfél milliárd dollárba kerül. Éppen ezért a hazai gyógyszergyártás nagyrészt generikus gyógyszerekre épít, amelyek a már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védettség alá nem eső originális termékekkel azonos értékű megfelelői. E készítmények az eredeti termékekkel megegyező hatóanyagokat tartalmaznak. A generikus készítmények mellett azonban fontos azt is hangsúlyozni, 2020-ban a legnépszerűbb öt területen 33,5 ezer szabadalmat regisztráltak és ebből közel 11,5 ezer gyógyszerészeti területen jelent meg. Mindez jól bizonyítja a szektor innovációs adottságait.

Bármilyen az ágazatot, vagy annak szereplőjét érintő esemény kiemelt fontosságú, így az is, hogy a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) 2023 februárjában Írországban bejegyzett vállalatot (OC Distributors Ltd.) vásárolt. Az európai és a hazai gazdaság fontos ágazata a magas hozzáadott értékű, tudásintenzív, high-tech feldolgozóipar, melynek a gyógyszeripar is meghatározó része. A hazai összgazdaság szempontjából előremutató lépés, hogy a magyar gyógyszergyárak külföldön is jelen vannak, és terjeszkednek. A Magyarországon működő gyógyszeripari vállalatok közül csupán a három legjelentősebb magyar hátterű vállalat a GDP 1,5%-át meghaladó nettó árbevételt termelt 2021-ben. Míg a világ gyógyszergyártása átlagosan a globális GDP 1,47%-nak felelt meg. A legnagyobb magyar gyártók közül a Richter Magyarországon kívül 19 képviseleti irodával rendelkezik, és a termékei 50 országban elérhetőek. Az Egis Magyarországon kívül 17 országban rendelkezik külképviselettel, míg a termékek a világ 62 országában állnak rendelkezésre. A Béres-termékek 19 országban vannak jelen, Romániában és Ukrajnában saját szervezettel rendelkezik.

https://public.flourish.studio/visualisation/12688569/

 

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre