Categories
OecoGlobus

Világviszonylatban is kiemelkedően magas a magyar lakástulajdonlási mutató

🏠 Az Eurostat 2019-as adatai szerint Európában, de még világviszonylatban is kiemelkedően magas a lakóingatlan-tulajdonlásának mutatója. Hazánkat (91,7%) csak Románia (95,8%) előzi meg és a lista első felében jellemzően transzformációs válságon átesett közép-kelet-európai országok, találhatók. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a legszerényebb lakóingatlan-tulajdonlási mutatókat pedig olyan országok produkálják, mint Svájc, Németország, Ausztria, Dél-Korea vagy éppen Törökország. Ezekben az államokban vagy el sem éri, vagy éppen alig haladja meg a saját tulajdonú lakásban lakók aránya az 50%-ot.

📈 Az, hogy a mutató növekedése mennyire kedvező, vagy éppen kedvezőtlen már réges-rég komoly viták tárgya. Néhány kutató szerint a magas lakóingatlan-tulajdonlás rugalmatlanná teheti a munkaerőpiacot, amely a későbbiekben strukturális munkanélküliséghez is vezethet. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a saját tulajdonú otthonban való lakás esetében nagyobb az egyén általános biztonságérzete, kedvező urbanizációs tendenciák indulnak el és fontos még az is, hogy növekszik a gyermekvállalási hajlandóság.

🔨 A hazai adat kevésbé meglepő azok számára, akik ismerik a tényt: amíg egy átlag amerikai átlagban tizenegyszer költözik élete során, addig a hasonló európai adat mindössze négy. Ezen belül a V4-s régióban történelmileg mindig is szerényebb volt a mobilitás és fundamentális kérdés volt a saját, jellemzően munkahely közeli lakóingatlan megszerzése. A családok megtakarításai nagyrészt az ingatlanszektorba áramlottak, amely kiszámíthatóságot jelentett a gazdaságpolitikai tervezésnél is.

🇭🇺. Magyarországon kiemelten fontos a fiatalok lakáshoz jutásának elősegítése, hiszen ezáltal számos kedvező gazdasági tendencia katalizálása mellett, a növekvő gyermekvállalási hajlandóság miatt a demográfiai fordulathoz is közelebb kerülünk. Az utóbbi időszakban a magyar kormány számos lakóingatlan-tulajdonlást elősegítő intézkedést vezetett be, melynek első jelei máris láthatóak. Az Eurostat statisztikái szerint egyetlen év alatt; 2018-ról 2019-re több mint 5%-kal javult a lakóingatlan-tulajdonlás mutatója Magyarországon.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecogram/lakasafa-valtozas-egy-grafikonon-oecogram/

#lakastulajdon #eu #magyarorszag #demografia

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre