Categories
OecoGlobus

Soha eddig nem látott szintre nőtt a Bitcoin árfolyama a koronavírus alatt

🏆 A világ legnagyobb kriptodevizája, a Bitcoin, a 2020-as évben újabb szárnyalásba kezdett annak ellenére, hogy az új típusú koronavírus jelentős gazdasági nehézségeket okozott mindenütt. Egy meredek, exponenciális emelkedés figyelhető meg 2020 szeptembere óta, amikor is még alig 10 ezer dollár körül alakult az értéke. A 2021-es újév elején az árfolyam először lépte át a 40 ezer dolláros árfolyamszintet és egészen január 10-ig efölött tartózkodott, és közel 15 százalékot veszített az értékéből 24 óra alatt. A Bitcoin árfolyam esése megával rántott további kriptodevizák árfolyamát is.

📉 A kriptodevizákra, és így a Bitcoinra is különösen igaz, hogy rendkívül volatilis az értékük. Világszerte sokan fogadnak az értékük szárnyalására, miközben sokan buborékként tekintenek a digitális pénzre, amelynek árfolyama idővel így is, úgy is össze fog omlani. Buboréknak az tekinthető, amikor egy rövid idő leforgása alatt egy eszköz értéke irreálisan megemelkedik, és egy mániákus, drágulási “futam” után hasonló hirtelenséggel bekövetkező csökkenés eredményeként egy értéktelen dolog marad hátra. A történelem nagy buborékaira az 1630-as évek tulipán mániája, vagy az 1999-es dotcom lufi lehet példa.

🔀 A Bitcoin az elmúlt egy évtizedben számtalan csúcsot, illetve mélypontot járt meg. 2011 június 1-jén egy online cikk és a kereskedéshez való könnyebb hozzáférés azt eredményezte, hogy alig egy hét alatt 10-ről 30 dollárra növelte a kriptopénz értékét, amely novemberre összeomlott, közel 2 dollárra. 2013-ban már 1 000 dollár feletti értéken kereskedtek az eszközzel, amikor is november végén az árfolyam összeesett és két hét alatt elveszítette értékének felét. Ráadásul 2015 január közepéig az árfolyam egészen 172 dollárig csökkent. A történelem eddigi legnagyobb Bitcoin árfolyam összeomlása 2017 decemberét követően kezdődött, amikor is az árfolyam először közelítette meg a húszezer dolláros szintet. Akkoriban számtalan új kriptopénz indult útjának, amely megrengette a Bitcoin szerepét. 2018. december közepére érte el az árfolyam a 3 164 dolláros mélypontot, és hétfőig az értéke meghaladta a 40 ezer dolláros lélektani szintet is, amely a 2 évvel ezelőtti árfolyam több mint tízszerese. A Bitcoin mindezidáig újra és újra felemelkedett.

🪙 Ahogy a fentiek is mutatják, a Bitcoin múltjában többször bekövetkezett már egy buborékhoz hasonló mozgás. Ugyanakkor a pénzeszköz értéke minden eddigi összeomlást követően a későbbiekben tovább szárnyalt, újabb és újabb csúcsok megdöntésével. Pontosan ettől kockázatos a Bitcoin, mint kriptodeviza, ugyanis az értéke az időben erőteljesen változékony.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/magyarorszag-elen-jar-az-internet-hozzaferes-tekinteteben-az-europai-unioban/

💾 A cikk eredeti forrása itt olvasható.

#Bitcoin #Kriptodeviza #Buborek #Mania

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre