🇺🇸 Az Egyesült Államokban – 2022. július 13-án publikált statisztika alapján – 40 éves csúcsra ugrott az infláció – 2022 júniusában 9,1% volt az egy évvel korábbihoz képest a drágulás mértéke. Ezen belül kiugróan magas volt a lakossági energiaárak növekedése, ugyanis 41,6%-kal emelkedtek éves összevetésben. Az Egyesült Államokban az energia és élelmiszer nélkül számított infláció 5,9% volt, vagyis a lakossági energiafogyasztás 3,2%-ponttal járult hozzá a dráguláshoz. Az Egyesült Államokban az üzemanyagok árában volt dinamikusabb az áremelkedés, az üzemanyagok esetében átlagosan 60,6%, míg az energetikai szolgáltatásoknál (közöttük az áram és a gáz) 19,4% volt a fogyasztói árindex mértéke.

🇪🇺 Az Eurostat 2022. július 1-én megjelent adatközlése alapján az eurózóna éves alapon mért inflációja 8,6% lett júniusban, miközben az energiaárak változása 41,9% volt. Az energiaárak nélkül számított fogyasztói árindex 5,0%-os mértéket ért el. Így az energiaárak emelkedése 3,6%-ponttal járult hozzá a dráguláshoz. Ez a tendencia már 2021 nyara óta érvényesül (infláció 1,9% volt, míg az energia nélkül 0,9%), de drasztikus léptékben 2022 márciusától, az orosz-ukrán konfliktus kitörése után gyűrűzött be, (ekkor a 7,4%-os árindex energiaráváltozás nélkül 3,4% lett volna).

🏡 Fontos azt is látni, hogy a lakossági energia árának emelkedése kihat a fagyasztói kosár egészére, mivel az energia a gazdaság működésének alapja, minden termék és szolgáltatás energia felhasználással jár. Így az áram és az üzemanyagok árnak emelkedése a fogyasztói árindex összes elemébe beépül. Ennek mértékét a statisztikák külön bontásban nem tartalmazzák.

🇭🇺 Magyarországon is kiugróan magas volt az infláció az elmúlt időszakban. Júniusban 11,6% volt a drágulás éves összehasonlításban. Érdemes azt is látni, hogy ez elmaradt a régiós országokétól, (Csehországban: 17,2%, Lengyelországban: 15,5%, Romániában: 15,1% és Szlovákiában 13,2% volt). Miközben az európai áremelkedés jelentős részét az energiaárak adták. A magyarországi árstopok és a rezsicsökkentés igen hatékonynak bizonyult, a háztartási energia mindössze 1,6%-kal emelkedett, az üzemanyagok esetében 11,6% volt a növekmény éves összehasonlításban. Amellett, hogy a háztartási energia esetében nem csupán egy éves összehasonlításban elhanyagolható a változás, érdemes azt is látni, hogy a rezsicsökkentés, még ha az utóbbi időben változó formában is immáron, 2013 fontos eleme a gazdaságpolitikának.

✅ A jelenlegi helyzetben a világpiaci árak drasztikus emelkedése indokolja a rezsicsökkentés módosítását. Ugyanakkor jelenleg is számos intézkedés segíti az energiaárak leszorítását. Az átlagfogyasztásig érvényben marad a rezsicsökkentés, továbbá emelkedik a hazai kapacitások és nyersanyagok felhasználása az energiatermelésben. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

✅ Továbbá a hazai lakossági energiafogyasztás mérsékléskélésének és a diverzifikációjának érdekében számos intézkedés történt az elmúlt időszakban. Az MNB 2021 októberében elindította a zöld otthon programját, amelyet a 200 milliárd forintos keret kimerülése után, 2022 áprilisában további 100 milliárd forinttal bővített ki. 2021 októberében újabb elemmel bővítettük a kormányzat otthonteremtési programja is. Az ún. zöld CSOK hitel jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. Továbbá olyan támogatási formák is segítik a lakosságot, mint a napelem pályázat, amely lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeket megújuló energiaforrással lássák el.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#USA #Europa #EU #Magyarország #energia #energiafogyasztas #lakossag#eurostat #energiaarak #inflacio

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.