Categories
OecoGlobus

Mérlegen a babaváró hitel

👶 2019 júliusában egy új államilag támogatott hazai lakossági hitellehetőség került bevezetésre, melynek közismertebb neve a babaváró kölcsön. A konstrukció kicsit több mint egy év alatt a hitelpiac meghatározó termékévé vált.

🏠 Számos felmérés és kutatás bizonyítja, hogy Magyarországon a jellemzően első lakás vásárlás előtt álló fiatalabb korosztályok lakhatási körülményei az átlagosnál rosszabbak. A KSH szerint a fiatalabb háztartásoknak mindösszesen csak 60%-a lakik tulajdonosként az adott lakásban. Az idősebb korosztályoknál ugyanez a mutató 90%-nál is magasabb. Mindez pedig az jelenti, hogy a munkában töltött évek, évtizedek során a magyar lakosság egyik legfontosabb célja az önálló lakáshoz jutás. Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányaiból láthattuk azt is, hogy a piaci alapú hitelezésnek is vannak hiányosságai, ugyanis 2019 első felében például a lakáshitelek kétharmadát olyan adósok vették fel, akik jövedelmi szempontból a magyar népesség legfelső 20 százalékába tartoznak. A kiegészítés és a korrekció tehát elkerülhetetlennek tűnt.

💰 A babaváró hitel egy olyan legfeljebb 10 millió forint összegű szabad felhasználású kölcsön, amelyhez állami kamattámogatás, a második, valamit a harmadik gyermek megszületése esetén pedig gyermekvállalási támogatás jár. Az igénylők között azok a házaspárok szerepelhetnek, akiknél a feleség életkora meghaladja a 18 évet, de nem éri el a 41 évet. Fontos feltétel még, hogy legalább az egyik félnek a jelen házasság legyen az első házassága. Legalább az egyik félnek továbbá 3 év folyamatos biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkeznie, igénylési feltétel még a haza lakcím, a büntetlen előélet, a köztartozásmentesség és a tartozásmentesség, tehát egyik igénybevevő sem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján.

🔑2020. május végéig nagyjából 76 ezer szerződéskötés történt, és a közel egy éves időszak lehetőséget nyújt néhány fontosabb megállapítás levonására. Az ilyen formában eladósodottak több mint 60%-a kiegészítő hitelkeresletet támasztott a piacon, vagyis ők sem piaci alapon, sem pedig saját megtakarításaikból sem lettek volna képesek megvalósítani a céljuk finanszírozását. Az adósok döntő többsége pedig lakás céljából került szerződéses jogviszonyba, vagyis a babaváró hitel eddig betöltötte a kívánt küldetését: vásárlás, felújítás, berendezés az elsődleges felhasználási szempont.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/regios-hitelmoratorium-korkep/

#hitel #Babavarokolcson #lakaspiac

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre