Categories
OecoGlobus

Jelentős bizalom: az EU-ban Magyarországon a legnagyobb a lakosság aránya az államadósság finanszírozásban

🔎 A koronavírus-járvány hatására emelkedő államadósság ráta figyelhető meg az Európai Unió tagállamaiban. Ezzel együtt magas maradt a magyar lakosság aránya az államadósság finanszírozásban. Az Eurostat adatai szerint 24%-os aránnyal Magyarország az első e mutató tekintetében az EU-ban, megelőzve Máltát (19%), és Portugáliát (13%).

🇪🇺 Az Eurostat 2020 évvégére vonatkozó adatai alapján az Európai Unió tizenhárom tagállamában az államadósság főként a helyi pénzügyi vállalatok kezében volt. Svédországban (72,7%) a legmagasabb az arány, ezt követte Horvátország (67,2%) és Dánia (66,6%). A skála másik végén a rezidens pénzügyi vállalatok legkisebb arányával Ciprus (15,3%) állt, majd Észtország (27,5%), Lettország (29,6%), Litvánia (29,9%), és Írország (33,8%) követte, de Magyarország esetében sem érte el a 42%-t a szegmens részaránya.

🌍 A nem rezidensek (a külföldiek) adósságrésze szintén számos országban jelentős arányt képviselt, de igen nagy eltérések vannak azok között az országok között, amelyekről rendelkezésre állnak adatok. A külföldiek kezében lévő államadósság tizenhárom EU-tagállamban haladta meg 49%-os arányt: Ciprus (81,9%), Észtország (70,0%), Litvánia (69,5%), Lettország ( 66,8%), Ausztria (63,7%), Finnország (60,8%), Szlovénia (58,9%), Belgium (55,9%), Írország (55,5%), Szlovákia (53,6%), Románia (50,9%), Luxemburg (50,0%) ) és Portugáliában (49,0%). Ezzel szemben ez az arány Máltán csak 18,2%, Svédországban pedig 20,0% volt, míg Magyarország esetében részesedésük 33%-ot képviselt.

🔗 Magyarországon az elmúlt évtizedben a kormányzat és az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) kiemelt törekvése volt, hogy emelkedjen a lakosság aránya az államadósság finanszírozásban (2010-ben még 3% volt a lakossági állampapírok aránya, szemben a 2020. év végi 24%-kal). Ez ugyanis mindkét fél számára előnyös helyzetet teremthet. A lakosság számára biztonságos megtakarítási forma, amely sok esetben a piacon elérhetőnél kedvezőbb hozamokat biztosít. Az állam szempontjából a kamatkiadások magasabb szintjét ellensúlyozza, hogy a szegmensnek való kitettség csökkenti a piaci turbulenciát, és általában nem jár devizakitettséggel sem. Továbbá a rövidebb futamidő ellenére a lakosság esetében nagy a megújítási hajlandóság az állampapírok piacán. Emellett az állampolgárok stabil jelenléte az állampapír-piacon mérsékli az általános kockázatokat, amely az elsődleges piacon – (vagyis pénzintézetek részvételével zajló államkötvény aukciók) – a kamatkiadások csökkenése irányába hat.

🇭🇺 Az adatokból arra is utalnak, hogy hazánkban diverzifikált az államadósság finanszírozása, mind a hazai, mind a külföldi befektetők jelen vannak, illetve a lakosság mellett a pénzügyi vállalatok is közreműködnek. A kiegyensúlyozott eloszlás erősíti a biztonságos és fenntartható államadósság-kezelést.

💾 Az eredeti forrás itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-novekvo-allamadossagi-mutatok-lehetnek-a-koronavirus-fertozes-gazdasagi-szovodmenyei/

#koronavirusjarvany #allamadossag #lakossag #eu #Magyarország #Europa

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre