Categories
OecoGlobus

Hogyan teljesített az USA és az eurózóna gazdasága 2022-ben?

💡2022-ben a legfrissebb adatok szerint az USA GDP-je 2,1%-kal, az eurózónáé pedig 3,5%-kal nőtt éves átlagban. 2021-hez képest a növekedés lassulását láthattuk mindkét gazdaságban, 2023-ban pedig még további mérséklődés várható a GDP-bővülésben tekintetében. Milyen tényezők állnak a gazdaságok lassulása mögött? Mi várható a eurózóna meghatározó tagállamaiban? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ az alábbi írásunkban.

🏭 🇪🇺 🇺🇸 A tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok közlésével egyben fény derült az eurót használó országok, vagyis az eurózóna, illetve az USA teljes 2022-es gazdasági teljesítményére. Az amerikai BEA (Bureau of Economic Analysis) közlése szerint az USA reál GDP-je 2022-ben 2,1%-kal emelkedett átlagosan 2021-hez viszonyítva. Ezzel szemben az Eurostat közlése szerint az eurózóna GDP-je 2022-ben 3,5%-kal, míg az Európai Unió hasonló mutatója átlagosan 3,6%-kal nőtt. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság alacsonyabb növekedést tudott felmutatni 2022-ben éves átlagban az eurózónánál, mivel 2022 első két negyedévében csökkent a GDP az USA-ban (részletesen kifejtve a következő bekezdésben). A 2021-es kiemelkedő évhez képest viszont mindkét gazdaságban lassult a gazdasági aktivitás: az USA-ban 2021-ben 5,9%-kal, míg az eurózónában 5,3%-kal nőtt a GDP éves átlagban.

https://public.flourish.studio/visualisation/12591669/

🇺🇸 Az USA gazdasága 2022 első félévében technikai recesszióba csúszott: az első negyedévben 1,6%-kal, a másodikban 0,6%-kal csökkent az évesített negyedéves GDP, vagyis egymás után két negyedévben is (ez a feltétele a technikai recessziónak). Ezt követően azonban, a tavalyi második félévben magához tért az amerikai gazdaság és ismét növekedést mutatott (harmadik negyedév: +3,2%, negyedik negyedé: +2,9%). A második féléves felpattanáshoz a lakossági fogyasztás (az USA GDP-jének 70%-át teszi ki) és az erős munkaerőpiac járult hozzá elsősorban. 2023-ra az IMF friss előrejelzésében 1,4%-os GDP-növekedést vár az év egészére. Kiemelik az előrejelzésben, hogy egyes gazdasági aktivitást jelző mutatók (pl. üzleti és fogyasztói hangulatindexek, beszerzési menedzser indexek) már gazdasági lassulást jeleznek, de összességében fennmaradhat idén az amerikai gazdaság növekedése.

https://public.flourish.studio/visualisation/12591848/

🇪🇺 Az eurózónában 2022 utolsó negyedévére megállt a GDP növekedése, az előző, harmadik negyedévről csupán 0,1%-kal nőtt a gazdasági aktivitás. Az év első felében még erős volt az eurót használó országok gazdasága, ugyanis jelentős, 0,6-0,9%-os emelkedést láthattunk az eurózónában negyedévről negyedévre, majd lassult a térség aktivitása. A gazdasági lassulás mögött az emelkedő energiaárak, növekvő kamatok és a rekordmagas infláció állt elsősorban, viszont pozitívum, hogy sikerült elkerülni a gazdaság visszaesését (a fogyasztás és beruházások rugalmassága). 2023-ra további lassulás várható az eurózónában, az IMF januári előrejelzése szerint visszafogott növekedés vár csak a gazdaságra (0,7% éves átlagban) az EKB kamatemelései és a reáljövedelmek várható visszaesése miatt elsősorban. Az IMF szerint támogatja a gazdasági növekedést 2023-ban a várhatóan alacsonyabb nagykereskedelmi energiaárak és állami juttatások (energiaárak kontrollja, készpénzjuttatások).

https://public.flourish.studio/visualisation/12601996/

🇩🇪 Európa vezető gazdaságának, Németországnak a GDP-je 2022-ben az eurózóna átlagánál jóval szerényebb mértékben, 1,9%-kal emelkedett csupán, és 2023-ban már stagnálhat a gazdaság az IMF várakozása szerint (0,1%-os éves átlagos növekedés). Ráadásul 2022 utolsó negyedévében már visszaesett a német gazdasági teljesítmény a harmadik negyedévhez képest (-0,2%).

https://public.flourish.studio/visualisation/12601608/

🇫🇷 Franciaország Németországgal szemben el tudta kerülni a visszaesést a tavalyi utolsó negyedévben (0,1%-os GDP-növekedés a harmadik negyedévhez képest), ezzel pedig éves átlagban 2,6% körüli növekedést tudott a gazdasága felmutatni az eurózóna második legnagyobb gazdasága. Az IMF 2023-ra a francia gazdaság 0,7%-os éves átlagos GDP-bővülését jelzi, mely a németnél dinamikusabb és megegyezik az eurózóna egészére várt teljesítménnyel.

🇮🇹 🇪🇸 A két legnagyobb „déli” tagállam vegyesen teljesített 2022-ben. Olaszországban kisebb dinamikával nőtt a GDP (éves átlag: 3,9% körüli), mint Spanyolországban (éves átlag: 5,5%), ráadásul az olasz gazdaság a némethez hasonlóan visszaesett 2022 utolsó negyedévében (-0,1% a harmadik negyedévhez képest), ellentétben a spanyol növekedni tudott (+0,2%). A spanyol gazdaság kedvezőbb teljesítménye idén is fennmaradhat, bár a lassulás nem kerüli el az országot az IMF szerint, 1,1%-kal nőhet a teljesítménye. Olaszországban visszafogottabban, 0,6%-kal nőhet 2023-ban a GDP az IMF előrejelzése szerint.

🇭🇺 A magyar 2022-es évre vonatkozó GDP-adatot február 14-én, kedden közli a KSH a tavalyi utolsó negyedéves adattal egyetemben. A KSH decemberi, legutolsó teljeskörű adatközlése szerint a GDP 2022 III. negyedévében 4,1%-kal emelkedett (kiigazított adat) az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez mérten 0,4%-kal csökkent. 2022 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye 6,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakának mutatóját. A várakozások szerint 2022 utolsó negyedévében tovább lassulhatott a hazai gazdaság. Az MNB decemberi előrejelzése szerint a hazai GDP 2022-ben átlagosan 4,5-5% között nőhetett, 2023-ra pedig 0,5-1,5%-os gazdasági bővülés várható. A Pénzügyminisztérium is közzétette tavaly év végén a gazdasági várakozásait, mely szerint 2022-ben 4,8%-kal nőhetett a magyar GDP 2021-hez képest, míg 2023-ban 1,5%-os bővülésre számítanak.

💾 Források itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatóak.

📲Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/%f0%9f%8c%8e-baljos-arnyak-nemzetkozi-szervezetek-elorejelzese-a-gazdasag-2023-as-teljesitmenyere/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/eves-szintu-gdp-bovules-tekinteteben-a-magyar-gazdasag-az-otodik-legjobb-teljesitmenyt-nyujtotta-az-eu-ban/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre