Categories
OecoGlobus

Évtizedek óta az OTP a legnagyobb magyar vállalat

📊 A Visual Capitalist térképén az adott országokhoz tartozó legnagyobb értékű vállalatok láthatók a 2021 augusztusi adatok alapján. Bár a világon több, mint 60 országban működik nyilvános értéktőzsde, csupán 60 országban vizsgálták a vállalatokat. A rangsornak több mint a negyede (16 vállalat) pénzügyi, ötöde (12 darab cég) pedig a technológiai szektorban tevékenykedik. A közgazdasági szaknyelvben piaci kapitalizáció alatt egy vállalat értékét értik. Ez a kibocsátott részvények számának és egy részvény értékének szorzata. Ezen szorzat mellett számos egyéb módszer létezik egy vállalat értékének meghatározására; például az eszközök és kötelezettségek értékének különbsége, a hasonló nagyságrendű bevétellel és kiadással rendelkező vállalatokkal való összehasonlítás, vagy pedig a legismertebb, a jövőbeli várható osztalékok becslése, majd ezeknek az adott kockázati szinthez elvárt hozamszinttel való diszkontálása és összegzése. A listán szereplő vállalatok mindegyike tőzsdén kereskedett, így értékük meghatározása egyszerű, ellentétben a privát vállalatokéval. Azonban a nyilvánosan forgalmazott társaságok esetében gyakoribbak a buborékok kialakulása, vagyis amikor egy széles körben ismert és favorizált vállalat részvényeinek árát az egekbe hajtják a befektetők, mögöttes gazdasági teljesítmény hiányában. Ilyenre példa a 2001-es Dotcom lufi, vagy a 2008-as jelzálogpiaci buborék.

🇭🇺 Magyarországon a legnagyobb értékű vállalat már évtizedek óta az OTP Bank Nyrt. Határokon átívelő tevékenysége révén a régió egyik legnagyobb kereskedelmi bankja, 11 országban összesen 16,3 millió ügyfele van, 40 ezer alkalmazott és 1700-nál is több fióktelep mellett. A vállalat piaci értéke 15,6 milliárd dollár.

🌍 Globálisan a legnagyobb vállalat a már évek óta listavezető Apple, 2500 milliárd dolláros értékkel. Ezt követi a szaúdi Saudi Aramco olajtársaság, 1900 milliárd dollárral. Kínában a technológiai ágazatban működő Tencent (554 milliárd dollár), mely a közösségi oldalairól és játékairól ismert. A világ második legnagyobb gazdaságával hasonló népességű Indiában a legnagyobb társaság a szinte mindennel foglalkozó Reliance Industries (198 milliárd dollár). Hazánkon kívül a régióban a felmérés csak Ausztriára, Lengyelországra és Csehországra terjed ki. Ausztriában a legnagyobb vállalat a közüzemi szolgáltatásokkal üzletelő Verbund (33,7 milliárd dollár). Lengyelországban a szintén nagy régiós kereskedelmi bank, a PKO Bank Polski a legnagyobb cég, a maga 12,6 milliárd dolláros értékével. Végül Csehországban az energiaiparban működő ČEZ Group (15,8 milliárd dollár).

🔝 A PwC auditor részlege minden évben közzéteszi a világ 100 legnagyobb értékű társaságot felsoroló listáját. A legfrissebb összeállítás az idei májusi. Ekkor a listavezető Apple értéke még csak 2051 milliárd dollár volt, míg a 100. vállalaté 128 milliárd dolláros. A felsoroltak közül 52 a technológiai szektorban működik. A felsorolásban szereplő vállalatok közül 59-nek az Egyesült Államokban van a székhelye, de a lista összkapitalizációjának (31,7 ezer milliárd dollár) a 65%-át adják (20,6 ezer milliárd dollár). Ezt követi Európa (18 vállalat), Kína (14 vállalat), Ázsia (Kína nélkül, 7 vállalat) Szaud Arábia (1 vállalat) és Kanada (1 vállalat), rendre 3,5 ezer dolláros, 4,2 ezer dolláros, 1,5 ezer dolláros és 1,9 ezer illetve 130 milliárd dolláros összértékkel.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a cikk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/europai-a-legkorosabb-ettermek-zome/

💾 Az eredeti infografika forrása itt található.

#Apple #StockExchange #OTP #OTPBank #Bubble #Value #Dividend

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre