Categories
OecoGlobus Oecogram

A téli sportok királya – a síelés világviszonylatban

Az egyik legismertebb téli sport, a síelés végigkövette az emberiség történetét: nagyjából 5000 éves múltra tekint vissza. Az első bizonyíték a síléc létezésére a norvégiai Rodoy mellett 1929-ben felfedezett 4500-5000 éves sziklarajz, ami egy síléceken álló embert ábrázol, egy bottal a kezében. Magyarországon az 1890-es években lett új és széles körben megismert fogalom a „lábszánkózás”. 1882-ben Chernelházi Chernel István és néhány tornász Kőszegen és a mai Sváb hegyen próbálkoztak síeléssel. Modern korunkban, a téli turizmus az európai országok GDP-jének nagyjából 1-2%-át teszi ki. Az USA-ban ennél kisebb a GDP-arányos hozzájárulása a téli sportoknak, ahogy Kínában is. Infografikán foglaltuk össze a legfontosabb tényeket és folyamatokat a síelés világával kapcsolatban, bemutatva a főbb globális, európai és egyesült államokbeli tendenciákat.

🇭🇺 Bár Magyarország területének csupán 2%-a fekszik 400 méternél magasabban a tengerszint felett, több kisebb síterep is lehetőséget kínál a síelésre: elsősorban az Északi-középhegységben a Mátrában, Börzsönyben, Cserhátban, Bükkben és Zempléni-hegységben. Továbbá az egyik legnagyobb és legnépszerűbb síterep Bakonyban, azon belül Eplényben található. Magyarországon 15 síterep található összesen 55 sífelvonóval. Ezek közül mindössze 6 síterep rendelkezik négynél több sífelvonóval. A legfontosabbak a már említett eplényi, amely a legtöbb, összesen 7,2 kilométernyi pályával rendelkezik. További síterepek Mátraszentistvánon, Kékestetőn, Visegrádon és Bánkúton találhatóak, utóbbi rendelkezik a legtöbb sífelvonóval (9 db). A magyar lakosságon belül egy felmérés szerint közel 600 ezren síeltek, azonban több mint 90%-uk külföldre utazik e célból. Összességében – külföldi síelőkkel egyetemben – becslések szerint 400 ezren síeltek magyar sípályákon.


Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/sieles-2024-1hnp27e3e1gpn4g?live

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre