Categories
OecoGlobus

A koronavírus-járvány kezelése közben is kiemelten fontos a családok támogatása

🏠 A kormányzat a koronavírus-válság kezelése közben sem tért el eddigi politikájától. Január elsejétől akár a CSOK teljes összege; 10 millió forintos támogatás is igényelhető a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtérbeépítéssel megvalósuló, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. október 28-án.

📉 Hosszútávú vagy rövidtávú válságkezelés? A munkahelyek és a gazdasági aktivitás fellendítése is fontos, de nem veszíthetjük szem elől a hosszútávú célt, a következő generációk számára fenntartható jövő megteremtését. A járványkezelő intézkedések során a húsz legfejlettebb gazdaság (G20) 11 ezer milliárd dollárt költött válságkezelésre. Ez megegyezik Japán, Franciaország és Németország teljes GDP-jével. Az IMF előrejelzése alapján a fejlett gazdaságok államháztartási hiánya 14,2% körül alakulhat, míg a G20 országok a 2019-es GDP-jük átlagosan 11%-t költötték fiskális élénkítő csomagokra. Ezek a csomagok pedig jellemzően a rövidtávú gazdaságélénkítésre fókuszáltak, az adósság megfizetésének jövőbeli terhe mellett.

👪 Mire adhat választ az otthonteremtés támogatása? A magyarok értékrendjében kiemelten fontos a család, ahogy erre Kopp Mária kutatásai is felhívták a figyelmet. Az elmúlt évtized kutatásai alapján a gyermekvállalást hazánkban olyan tényezők akadályozták, mint az anyagiak hiánya, a lakhatás, és a munkába való visszatérés lehetősége. A jelenleg meghirdetett program segíthet mindhárom kérdés kezelésében. Anyagi illetve lakhatási támogatást nyújt. Emellett a nagyszülők együttműködhetnek a szülőknek a munka világába való gördülékenyebb visszatérésben, azáltal, hogy segítenek a gyermeknevelésben, vagy a házkörüli teendőkben.

⚕ Reális-e napjainkban a többgenerációs család? A pszichológusok szerint előnyöket és hátrányokat is tartalmaz ez a helyzet. Ugyanakkor a veszélyek saját szabályrendszer kialakításával kiküszöbölhetőek. Magyarországon e típusú együttélésnek nagy hagyományai vannak, és ma is meglennének a bevált szabályai, ha hazánk nem jár be sajátos történelmi utat. Az 1970-es években még 10% körül alakult a több generációs családok aránya, míg a 2010-es évekre ez az arány 3% körülire csökkent. Az újonnan meghirdetett program képes új társadalmi csoportot megszólítani a CSOK kibővítésével. A pszichológusok szerint a nagycsalád együttélése mindegyik fél számára előnyös lehet, a fent említetteken túl, biztonsági hálót jelent az idősebb generáció és a kisgyermekek számára is.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecogram/lakasafa-valtozas-egy-grafikonon-oecogram/

💾 Az eredeti cikk itt olvasható:

https://www.eiu.com/n/campaigns/q4-global-forecast

https://vasarnap.hu/2020/02/22/mi-akadalya-igy-latjuk-mi-a-gyermekvallalast-ma-magyarorszagon/

https://babafalva.hu/szerepek-es-hatarok-elet-a-tobbgeneracios-csaladban/

https://www.tarki.hu/sites/default/files/adatbank-h/kutjel/pdf/b326.pdf

 

#covid-19 #valsagkezeles #tobbgeneracioscsalad #otthon #csalad

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre