Categories
OecoGlobus

A hazai és az import sörök is hozzájárultak a sörfogyasztás népszerűségéhez Magyarországon

🍺 A nyár és a sörfogyasztás összefüggése hétköznapi tapasztalat, így jelen bejegyzés ezen túllépve inkább az ital európai termelését, annak a koronavírus-járvánnyal való összefüggéseit, illetve a hazai boltok polcán megjelenő termékkínálatot vizsgálja.

🍻 Az Európai Unió területén tavaly csaknem 32 milliárd liter alkoholtartalmú sört állítottak elő – derül ki az Eurostat legfrissebb termelési statisztikájából. Ezenkívül 2020-ban az EU tagállamai 1,4 milliárd liter olyan sört állítottak elő, amely kevesebb, mint 0,5% alkoholt tartalmazott vagy alkoholmentes volt. Ez a két szám azt jelenti, hogy 2019-hez képest az EU alkoholtartalmú sörének termelése 8%-kal csökkent, míg a nem alkoholos sör termelése stabil maradt. Az egy lakosra vetített sörgyártási statisztika alapján 2020-ban az EU teljes sörtermelése körülbelül 74 liter volt fejenként.

🇪🇺 A legnagyobb európai termelő Németország volt 2020-ban, 7,5 milliárd literrel (a teljes uniós termelés 24%-a). Ezzel az EU-ban előállított, alkoholt tartalmazó sörök közül minden negyedik Németországból származik. Ugyanakkor a közép-kelet-európai régió országai is jelentős sörelőállítók. A termelésben Németországot Lengyelország követte 3,8 milliárd literrel, (az EU teljes termelésének 12%-a), majd Spanyolország (3,3 milliárd litert termelt, 10%), Hollandia (2,5 milliárd litert, 8%), Franciaország (2,1 milliárd litert, 7%), Csehország (1,8 milliárd liter, 6%) és Románia (1,7 milliárd litert, 5%), ahogy az alábbi ábra is mutatja.

📊 Az előző évhez, 2019-hez viszonyítva Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben az alkoholtartalmú sörök gyártása (+25%), ettől a kiugró teljesítménytől messze elmaradnak a következő többletet termelő országok, Görögország, Litvánia és Franciaország, amelyek 3-3%-kal bővítették az előállítást. Eközben hazánkban és több más EU-s országban a járvány sújtotta évben jelentősen visszaesett a termelés. Olaszországban a sörgyártás majdnem a felére zsugorodott 2020-ban (-46%-os visszaesés 2019-hez képest), míg Horvátországban (-29%), Spanyolországban (-14%), Magyarországon (-13%) és Ausztriában is jelentős csökkenés volt tapasztalható (-11%).

🇭🇺 Miközben a borfogyasztásnak hazánkban nagy hagyománya van, az utóbbi években sörből iszunk nagyobb mennyiséget. Ennek következtében egyaránt növekszik az import és a hazai nagyüzemi gyártás. Az itthoni kínálatot a reneszánszukat élő kisüzemi, kézműves termékeket gyártó sörfőzdék egészítik ki. A KSH adatai alapján a 15 éves és annál idősebb magyarok heti átlagos sörfogyasztása 2,6 liter volt 2019-ben. Ugyanakkor a járvány a söripar teljesítményét erőteljesen visszavetette, ahogy a fentebbi statisztika is mutatja. A nagymértékű csökkenést jelentős részben a koronavírus-járvány miatti fogyasztáskiesés okozta. A korlátozások nyomán a tavaszi és a késő őszi hónapokban a vendéglátóegységek bezártak, vagy csak korlátozottan fogadhattak vendégeket, a sörgyárak és a sörfőzdék által támogatott kulturális és sportrendezvények, fesztiválok, város- és falunapok pedig többnyire elmaradtak. 2020-ban az élelmiszeripari kibocsátás 2,6%-át adta a sörgyártás.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/sorindex-2021/

#beer #alkohol #sor #Magyarorszag #kulkeresekedelem #export #import #EU #EuropaiUnio #gazdasg

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre